Ekonomist
444
"грубо влакно а а Пн ин 1 безазотне екстр. материје 20 О ОН ОУ 19,4 пепео _ __ = 40) 0,09“. ~ 0,8 сварљиви 55 9,44 50.) 0,46 „ 6,8 није у облику "0 (29 E 501070) 0475 „00 92
Код првог начина справљања од 100 Krp. суве супстанце:
органска материја 7,2 о сирови протеин JO EO сирова маст О грубо влакно == 50 5 безазотне екстр. материје УДИНЕ
Исто тако се појављују губитци у храњивим материјама и при справљању киселе сточне хране.
Из овога се даје извући логичан закључак, дас обзиром на ове губитке треба само по нужди приступати справљању како мрког сена тако и киселе сточне хране. Ово важи нарочито за нас, јер нам просечно стоји на расположењу довољно топлоте у периодама справљања сена. Справљање пак киселе хране из кукуруза, лишћа сточне и шећерне репе, резанаца и т. д. треба схватити као испомагање у исхрани стоке и искоришћавање отпадака.
ЧЛАНЦИ •
Српске занатлије под Турцима.
Заузимањем српских земаља Турци су наишли на доста развијене српске занате и на један српски занатлиски ред, који је имао и своје доста изграђене занатлиске организације, попримане, поглавито, од Грка, а на Западу и од Млетака.
То се може готово непосредно закључити по подацима које нам пружа т. з. Угарска, у коју су, најпретежнијим делом,