Ekonomist

352

главна питања буду скинута с дневног реда. У низу тих напуштених и занемарених питања налази се и питање судства и администрације: занемарени за пуних седам година наше судство и администрација налазе се данас у очајном стању.

Једва је и потребно нагласити, да се последице тога морају осетити у свима гранама државног живота; и сме се тврдити, без бојазни да ћемо бити демантовани, да је повољно решење многих и многих и политичких и економских проблема онемогућено (отежано) баш тиме, што је функционисање државних власти врло рђаво. Тако на пр. и наш најглавнији проблем из унутрашње политике, мислимо на спор између Срба и Хрвата, изгубио би врло много од своје заоштрености, кад би све државне власти безпрекорно функционисале.

Не задржавајући се дуже на овом питању нека нам је слободно да нагласимо: грешка је што је уређење судства и администрације овако дуго занемарено; и крајње је време, да се та грешка коригује. Тек онда, кад ово питање будемо повољно решили, и кад отпадне онај примесак, који од њега добијају сви други проблеми, — тек онда ми ћемо бити у стању да те друге проблеме видимо у правој светлости.

После ове мало подуже, али потребне екскурзије, да се вратимо на она главна питања, на име: на смањивање трошкова и пореског оптерећења. |

У погледу на прво питање ствар је врло јасна. С обзиром на стање и развитак светске привреде не постоје никакви изгледи, да ће се пијачна коњуктура, бар за неколико првих година, изменити на боље: не може се, на име, очекивати скок цена на светској пијаци, на против сви су изгледи, да ће цене и на даље падати.

Према овакој прогнози наш привредник мора настојати на смањивању својих трошкова: пошто се његова бруто зарада (износ новца који ће добити на пијаци за продату робу) неће повећати, већ ће се, вероватно, још и смањити, то му преостаје као једини лек, да смањи трошкове те да, и са оволиком бруто-зарадом може покрити и продукционе трошкове, и своје властите (кућевне) трошкове издржавања.

Постоји ли могућност за смањивање трошкова»

Анализа узрока које смо горе изнели доводи, у овом погледу, до значајних закључака, које ћемо овде укратко изложити.