Ekonomist

351

тичне појаве у нашој привредној радиности. Напомиње се одмах, да је наше излагање у том погледу непотпуно. Поред ових главних постоји и много других ситнијих узрока, који су дејствовали у истом правцу; при свем том ми смо сматрали за опортуно да се ограничимо на излагање главних узрока, прелазећи ћутке преко оних ситнијих. Ово: је ограничење потребно из два разлога: (1) да би се добила јаснија (пластичнија) слика целога проблема; и (2) да се не би скретала пажња са главних на споредна питања: — јер, ако се жели радити на санирању наше привреде, онда се мора почети са отклањањем главних узрока; лечење споредних узрока била би једна погрешна палијативна мера која спречава, одлаже употребу радикалног лека.

ili

Ако се жели санирање наше привреде, т.ј. отклањање (ублажавање) оних болесних појава у привредном организму које смо у почетку побројали, онда се морају отклонити узроци, који су те појаве изазвали и који их одржавају.

Ти су узроци, као што смо видели (1) велики трошкови (и продукциони и кућевни) у односу према бруто заради; (2) високо и неравномерно распоређено пореско оптерећење; и (8) рђаво уређење и функционисање државних, судских и административних власти, Према томе за санирање наше привреде потребно је: смањити трошкове производње као и кућевне трошкове; смањити и равномерно распоредити пореске терете; и уредити (поправити) судство и администрацију.

Прва два узрока улазе у домен Националне Економије, и стога ћемо се овде само на њима задржати; што се тиче оног трећег питања, које излази из тога оквира, ми ћемо се задовољити с једном општом напоменом.

После рата наша Влада. нашла се пред читавим низом крупних и тешких политичких и привредних проблема: требало је решити питање исхране и обнове земље; уредити политичке односе према иностранству; извршити потпуно национално уједињење и тд. и тд.

Ангажовани и сувише јако тим проблемима ми смо занемарили многа друга питања, не због тога што су она била „ситна и безначајна“, већ због тога што се веровало, да се она могу привремено одложити и доцније уредити кад она