Ekonomist

358

Тврђење да је данашња бруто зарада недовољна да покрије продукционе и трошкове за „пристојно издржавање“, не може се узети као тачно, и потребује мало објашњења.

Ствар стоји овако. При повољној пијачној коњуктури у првим годинама после рата бруто-зарада била је много већа но данас, и то је изазвало многе привреднике да чине велике издатке. Ово тврђење важи и за продукционе трошкове, као и за кућевне трошкове, — али мислимо да нећемо казати ништа ново кад тврдимо, да ово нарочито важи за кућевне трошкове: наш је привредник постао — будимо искрени и признајмо — у јакој мери луксузан.

Док је пијачна коњуктура била повољна, ти велики издаци могли су се покривати, јер је и његова бруто-зарада била велика; сада када се пијачна коњуктура променила, и бруто зарада спала, имало се приступити редукцији тих издатака. Предузећа која су успела да ту редукцију изврше, могу опстати и просперирати и при данашњим смањеним зарадама; предузећа која се нису умела снаћи, налазе се, верујемо, у кризи.

Из овога се може извести само један закључак: према смањеној бруто заради морају се смањити продукциони трошкови као и кућевни трошкови. Знамо врло добро да смањивање продукционих трошкова није лако, као и то, да није ни у колико пријатна ствар, кад човек има да се одрекне извесних потреба — па чак и онда кад су оне луксузне на које се навикао; али тешко или лако, онд. пријатно или непријатно, то се, као нешто што је неопходно потребно а при том могуће, мора урадити.

Казали смо, да велико и неравномерно пореско оптерећење утиче врло неповољно на привредни разви'ак, јер повећава продукционе трошкове и даје погрешну (нерационалну) оријентацију нашој производњи; сада нам преостаје да испитамо да ли се пореско оптерећење даје смањити.

Као што се и на први поглед види, ово се питање своди на проблем државних издатака: могу ли се они и у којој мери смањити2 -

e

Прецизан тј. у цифрама изражен одговор на ово питање може се дати тек онда, када се приступи марљивом и детаљном проучавању државног буџета расхода, па се испити-