Ekonomist

411

такви и не могу се узети у призрење. У смислу чл. 2. правила о дари, при изналажењу нето тежине течности без разлике, неће се одбијати тежина непосредних судова — завоја, у којима се она увози, ни као дара, ни приликом изналажења нето тежине премеравањем. Па како правила о дари не садрже друге прописе који би регулисали специјално конкретан случај а у погледу увоза бензина, то се на исти а у вези напред пом. чл. 2. правила о дари, има применити чл. 3. закона о општој цар. тарифи, који својим другим ставом предвиђа: нето тежина изналази се по одбитку одређене стопе даре. При одређивању нето тежине од течности неће се одбијати тежина непосредних судова. Стопа даре за поједину робу одређује се и мења Краљевим указом на предлог Мин. Финансија.

На основи овлашћења датог ми чл. 20. закона о општој пар. тарифи, издао сам распис Бр. 312 од 25.-Х!.-1922. г. којим сам дао подручним органима упуство, за примену напред цитираних зак. прописа, као и објашњење, да се царина на бензин који се увози у гвозденим бурадима има наплаћивати по Бр. 177|1 цар. тарифе, бруто за нето, а државна трошарина са одбитком 17", даре, пошто законом о дари није предвиђено, да се при увозу бензина у гвозденим бурадима има одбити фактичка тежина буради.

Навод тужиоца да је он поступио правилно и по закону а у смислу условних експедиција, без вредности је, пошто је он извезао и огласио на повратак гвоздену бурад, а напротив увезао бензин, па се у конкретном случају има и поступити по прописима односећим се на бензин, а специјално по прописима о дари и осталих, који регулишу поступак увоза бензина, јер при дотичној увозној експедицнји бензин је главна ствгр у односу према бурадима, која се сад у у конкретном случају појављује као споредна ствар и према томе објекат царињења има бити бензин, а пошто су бурад пертинентне природе у односу према бензину, то имају делити судбину овога као главне ствари“.

Решавајући овај конкретан случај по тужби, Државни "Савет је поништио горње решење Мин. Финансија пресудом својом од !. априла 1926. године Бр. 1780 са ових разлога: „Декларацијом И.Бр. 7 од 13. јула тужилац је преко кладовске царинарнице извезао 12 празних гвоздених буради за безин, огласивши их на повратак преко исте царинарнице. Декла"рацијама ув. Бр. 4 од 16. и Ув. Бр.2 од 18. јула исте године, натраг их је увезао преко пом. царинарнице напуњене бензином позивајући се на декларацију Изв. Бр. 7. Према томе тужилац је испунио све услове прописане чл. 98 и 99 цар. закнна, па је стекао право да условно извезену бурад за бензин и поврати у нашу државу слободно од царине. С тога

248