Ekonomist

412

потпуним је правом тражио, да му се поврати што му је неумесно наплаћено на ту бурад и ако је то наплаћено у име дажбине за бензин који је у тој буради увезен и у сагласности са прописима за увоз бензина.

Позивање Министра Финансија, у одговору на тужбу, на. те прописе, односно на прописео дари није основано на закону, пошто пропис чл. 3. закона о општој цар. тарифи као и остали прописи не могу бити примењени тако да се њиховом применом окрњи право на слободан повраћај условно извезене буради.

Из чл. 3. закона о општ. цар. тарифи јасно се види, да се начелно наплаћује царина на чисту тежину, а да је из нгрочитих разлога предвиђено. за неке случајеве плаћање на бруто тежину, било без икаквог одбитка даре, било са неким одбитцима, нарочито и разно прописаним за разну течност и за разне судове. Ти су прописи донесени у главном на претпоставци да су и судови страна роба као и течност која се у њима увози и по томе и за се подлежи царини, која се не плаћа на посе, већ у дарини на течност ради упрошћења прописа.

Према томе, какви су судови и каква је роба ну којем односу су судови према садржини, одређен је већи или мањи одбитак, те према томе, онај износ што би прешао износ срачунат на чисту тежину, то је у ствари царина која би се иначе платила да је суд празан увезен, односно да би се засебно наплаћивала за суд. |

Али у случају, о коме се овде ради, увозник је имао право, да поврати судове слободно од царине, те према томе има право да тражи, да се царина наплати само на њихову садржину, дакле на чисту тежину, односно да се при царињењу одбије читава тежина празних судова, која је званично утврђена исправама за условни извоз.

Позивању у одговору на тужбу на правно начело о дерогацији овде нема места, пошто су и прописи у условном извозу исто тако на снази као и они, на које се позива. Мин. Финансија, те никако није овде у питању, да ли је један другога дерогирао, већ само о правилној примени прописа на снази у складу једних с другима, а правилна примена тих прописа састоји се у томе, да се неоспориво стечено право на слободан повраћај буради не крњи царињењем течности у њима увезене у већој тежини од чисте.“

Мислимо, да овим одлукама Државног (Савета не треба никакав нарочити коментар. Ко их пажљиво прочита и по том сравни за законским текстовима, и расписима и уредбама, дакле са прописима објективног права, видине да је Држав. Савет сасвим правилно дао интерпретацију односним законским прописима. Најзад упозоравамо читаоце на следеће: у нашим.