Ekonomist

350

ону помоћ и оне гарантије, које тражи привреда заснована: на новчаном и кредитном газдинству. (Као други пример моглеби се навести тешкоће које имају државни лиферанти при-

ликом наплате својих потраживања за робу лиферовану држави, — али овај пример чини један засебан капител те остављамо“ да о њему засебно говоримо).

2' Што се тиче пореских терета, ми ћемо се овде позвати на једну скорашњу изјаву нашег Министарства Финансија.

Приликом поднашања буџетског предрачуна Народној Скупштини, наш Министар Финансија изјавио је: да је пореско“ оптерећење грађана достигло максимум, и да према томе, не може бити говора о повећању државних прихода, већ треба. радити на смањивању државних расхода.

___Слажући се у начелу са мишљењем Министра Финансија у овом погледу, ми узимамо слободу, да га мало допунимои објаснимо.

У Билансу једног привредног предузећа порески терети повећавају његове продукционе трошкове, што значи, да су услови рада код једног предузећа у толико тежи (неповољнији), у колико су порески терети већи, — пореско преоптерепење, дакле, погоршава стање, у коме се наши привредници налазе.

Пореско преоптерећење, непријатно само по себи, осепа се у толико више, у колико су порески терети неравномерно распоређени, — а ми се налазимо у том положају. Наши порески терети су неравномерно распоређени, и та се нергзвномерност односи како на територију тако и на врсте радиности: у једној и истој пореској територији постоји неравномерно пореско оптерећење разних врста привредне радиности; у двема пореским територијама неједнако је порезана једна и иста привредна грана. :

Услед ове неравномерности пореско оптерећење постаје, као што смо већ нагласили, много теже, и, што је такође врло важно, утиче одн. изазива једну погрешну оријентацију привредне радиности: да би избегли неравномерно висок порески терет једне покрајине, привредници често преносе своју делатност у другу покрајину, где су порески терети мањи, па ма други услови рада били овде и гори.

= s:

У излагању KOje npenxojH yKa3aMH CMO CaMO Ha HajrnaBније узроке, који су, по нашем мишљењу, изазвале оне кри–