Ekonomist

со ~

Сукцесиони дијаграми не употребљавају када желе да представе модификације једног факта у времену. Н. п. Жели се „да се представи кретање трговине. У тој сврси бројни подаци о количинама робе изражени у новцу пренеће се на ординату, а бројни подаци о времену на апсцису.

Дистрибуциони дијаграми употребљују се, када се хоће да представи стање једне серије факата у једном даном тренутку, независно од реда у коме се јављају. Н. пр. подела радника по групама према надници. У тој сврси треба пренети бројне податке о радницима на ординату, а бројне полатке о надницама на апецису.

Поларним се дијогралмима служимо када желимо да дамо представу правца.

Под картирамима треба разумети географске карте, у којима се представлају статистичка факта. Има их три врсте: карте са дијаграмима; карте у бојама, и карте са широким „линијама, као патљикама.

За локализацију појединих статистичких факата — н. п. агриколних статистика — употребљавају се карте са дијаграмима, у којима је представљање извршено тачкицама.

Од чешће су употребе обојене карте, којима се изражава интензивност појединих феномена. Интензивност се изражава јачим или слабијим бојама. -

Карте са пантљикама употребљавају се за представљање статистичких факата, која износе појаве у саобраћајном промету. Саобраћајним путевима следују шире или уже пантлике према интенуштету транспорта.

Стереограми су тело. Ова врста предетављања је од ређе употребе вбог компликованости израде. Врсте тела, којима се представљају статистичка факта, варирају према предмету који представљају. Т. н. продукција вагона представиће се сликама вагона. Продукција вина бурадима веће или мање димензије, према интензитету производње.

Пета фаза пнтерпретација резултата ранијих фаза.

Последња фава у статистичкој инвестигацији, која је истовремено и њена сврха, представљена је интерпретацијом ревултата ранијих фаза. У колико раније фазе представлају, као што смо видили, тешкоће објективне п субјективне, у толико нова пета фаза преуставља још веће тешкоће јер поред спе-