Ekonomist

90

године ће ово најбоље показати. Пропуштено је да се искористи елан и код фабрика и произвођача репе из претпрошле године на корист п њих н свију нас.

Па ипак култура шећерне репе просечно стално добија у терену и интензитету. Главна агитација за културу је у рукама фабрика. И по раду, жртвама и напорима, које некоје фабрике чине, мора се констатовати, да те фабрике схватају потпуно свој положај и мора им се одати признање а нарочито тамо, где култура ове биљке има да пробије и прокрчи себи пут. Ову агитацију потпомаже и држава преко својих органа. За сада се семе још не производи у земљи већ набавља у Чехословачкој и Немачкој. Следствено не постоје ни правци одгајивања. Има изгледа, да ће се и код нас отпочети са производњом семена, бар према одлуци, која је донета од стране фабрика п државе. Када удружене фабрике буду успеле у извођењу ове идеје, биће могућа и селекција и стварање наше репе.

Извоз шећерне репе у иностранство нема никаквог опраздања п штетан је свестрано. Он се и не практикује и не би се могао одобрити ни са које тачке гледишта. Има изгледа, да ће се подићи још која фабрика шећера на задружној подлози, како је то у Чехословачкој те ће култура ове биљке добити још више и у просторности и интензитету. Земља и поднебље су првокласни за гајење ове биљке. Право разумевање око гајења у народу је још јако оскудно. Због овога просечни прпнос: по јединици површине сувљих година знатно падају. Они падају више, но што би то иначе требало и могло бити. 0 квалитету се не може говорити као нечему сталном. Има произвођача, који дају првокласну али има их, који дају само добру па чак и једва добру. Ово зависи од неге, која јој се указује. Ипак се може узети, да је добра па чак и врло добра по кадшто имајући у виду да је њена култура још сразмерно нова. Проценат шећера је 14—24. Фабрике већи проценат нису могле до сада никако да покажу. Ову појаву треба проучити. Могуће да лежи поред осталога п у транепорту репе до фабрика или и до степена експлоатације. Темељно проучавање ће свакако бити од користи и произвођачима и фабрикама па и потрошачима. На квалитет и квантитет утиче много година. За сада је она још увек махом готово пресудна.

Памук се гаји у Јужним крајевима : у Тиквешу, Кавадару. Неготин (Вардар) — “Ђевђелији п Струмици, Квалитет је осредњи.