Ekonomist

9

Извози се у Грчку и тамо прерађује. Гајење лана је скромно и највише ради подмирења домаће потребе. Конопља је много распрострањенија. Она служи за разне израђевине у домаћинству и индустрији. Употребљава се нарочито за израду ужарије и грубих тканина за кућевне потребе али и за индустријске сврхе. У неким крајевима се створила читава индустрија, као што је Лесковац. Овде се у старим границама и највшне гаји. Чувена је лесковачка конопља. Конопља се много гаји и преко Дунава и Саве. И код културе конопље за индустријске сврхе исте се незгоде појављују као и код културе тећерне репе на име цене и однос произвођача и фабриканата.

Може се рећи, да је код нас мак биљка наших јужних крајева. Његова се култура ту укотвила и раширила. Прилеп, Тиквеш, Велес су центри његовог гајења. Гаји се нешто пи око Куманова. Његово гајење у овим крајевима води порекло још из доба турске владавине. Главна сврха гајења је опијумска смола, која се извозила и извози за Солун. Тако је раније било. Тако је и данас. Како ће бити у будуће зависиће од међународних одлука у погледу производње опијума. Уље, које се добива из семена је споредни продукат. Цеђење уља је још у простим, примитивним цедницама. Култура се под тамошњим приликама спроводи доста пажљиво. Гаје се већином беле сорте али и модро-црвене (љубичасто модре). Обично се ређе нађе у тим крајевима на једној њиви чиста сорта, измеће се — мелези. Међу плавим цветовима налазе се и обојени и обрнуто.

Гајење дувана је распрострањено готово по целој територији. Али се нарочито истичу поједини крајеви и области. Повнати су и надалеко чувени македонски и херцеговачки дувани. Он се у области Старе Србије и Македоније гаји махом око Прилепа, Скопља, Куманова, Ђевђелије, Струмице и т. д. Чувени су дувани из старих области и то из околине Крушевца, Ужице, Алексинца, Бајине Баште. Мање су чувени неки крајеви преко Дунава и Саве. | |

Целокупна производња, прерада и продаја дувана је у државним рукама.

Дувани Јужних Области се одликују својим необично добрим квалитетом. Они не показују особиту бујност. Листа су више ситног и нежног и имају необично добру арому и одличну горљивост. Квалитетом су нешто слабији у осталим крајевима.