Ekonomist

o O

Култура дувана је у сталном напредовању. Напори, који се чине од стране Државе, да се култура ове биљке доведе де савршенства, урађају добрим плодом. И у прерађивању и осталим манипулацијама исто се чини, тако да ће се не само одржати стари реноме дувана, већ ће тај реноме у многоме добити. : з

Сви дувани готово воде порекло из старина од дувана из Смирне. За сада су познати по крајевима, у којима се гаје као: радовишки |, II mw екстра, качански зрнавац; малешки ; прилепски : Џумај-Беле, Скече [,. Скече П: Скопски: Црна Гора, Блатија, Карши-Чака ; Кумановски: Џума; врањски: Брзак и Гушан ; Просечан, Куриловац, Бајиновац, Босански, Херцегтовачки, Банатски, Сегединска Ружа, Тиса, Далматински итд. Желети је да се нашем дувану да већа прођа на страним тржиштима, те да му нисмо ми једини готово потрошачи. Већи извоз дувана даће нове замахе у његовој производњи.

Гајење хмеља је у развијању. Изузимајући Словеначку и области преко Саве и Дунава (Банат, Бачка, Срем) он је даље мало повнат за сада. У области Србије у старим и новим границама па и другим покрајинама ретко да има по кога Хмељаника. Услови за успевање ове биљке су првокласни а нарочито у границама предратне Србије. У последње време осећа се и у старим границама жеља за културом ове биљке. Не сумњамо да ће ова жеља у најближој будућности бити дело.

Гајење хмеља је слично гајењу винове лозе. Оно се необично добро исплаћује, у садашњости, више но и једна друга култура. Његовом културом су по неки крајеви у Ческој постали пребогати (околина Заца пи Постелберла).

Баштенско биље. — Међу баштенским биљкама купус заузима нарочито место. Производња његова за последње две године је јако порасла. Поред површина, на којима се гајн специјално купус, гаји се и као увзрод у окућницама и свуда, где се само може који струк побости и где има воде. Тако је у старим границама. Мало је домова, који не би имали коју кацу или буре припремљеног купуса за зиму. Он и пасуљ главна су храна сељака преко зиме а нарочито за време великог поста (старе границе). Ово исто важи и за црни лук и паприку. (Чувен је Тополовник са производње паприке). Површине под бостаном су несталне.. Он се много гаји као узрод. Са производњом бостана се нарочито истичу неки крајеви у старим границама