Ekonomist

123:

лој години био стабилан, дотле су латинске валуте, нарочито лира и фр. франак, које су врло важне за нашу шумску индустрију, показивале велике промене курсева.

___Осим потражбе понуде, које стварају коњунктуру, и осим уплива валуте, има још цели низ разних фактора, који унапређују или успорују шумску производњу, међу којима треба споменути кредитни проблем, трговинску, саобраћајну, п социјалну политику. Ако развитак шумске производње у прошлој години проматрамо с гледишта, какав су уплив вршили на њу споменути фактори, онда видимо следеће.

Грађевна делатност код куће, која је услед несташице и скупоће кредита дошла до: извесног застоја и коначно у години 1924. пи 1925. до потпуне стагнације оживљује наново у години 1926. Нарочито се много гради у престоници и у неким другим градовима, услед чега настаје велика потражба за грађевинским материјалом.

Иначе је потрошња дрвета по малој индустрији п обрту, који рачунају на потрошњу код широких народних слојева, услед оспромашења тих слојева и пада њихове куповне снаге и ове године била врло мала.

На европском дрвном тржишту обећавала је година 1926. ванредну коњунктуру и уз боље цене, него ли су биле у години 1925., која је донела знатан пад цена дрвету. Услед више појава те су наде биле поремећене.

Као један од највећих узрока ту је штрајк рударских радника почетком априла и доцније општи штрајк у Енглеској, који је имао велик уплив на развој коњунктуре. Услед напора енглеске владе, која је уметним начином подупирала грађевну делатност, успело је додуше одржати потражбу енглеских пијаца на доста нормалном ниво-у, али је услед тог штрајка настало поскупљење превозних тарифа ва којих 1000, а уз то и велика несташица превозних средстава. (Ово је имало осетљивих последица Ba развитак шумеке трговине код мало не свих држава, које су упућене, да превозе своје шумске производе морским путем као и код свих »циф« продаја. |

У Италији је био спремљен ва ову годину велик грађевни програм, али је тај касније из финансијских разлога редуциран, што је имало велик уплив на потражбу дрвета у тој земљи.

Осим тога упливисао је онде на шумску трговину и пад лире.