Ekonomist

122 5 budući bi sredstva za izgradnju tih pruga morali namaknuti iz inozemstva, Jer mače ti zaključci ne bi bili primljeni jednoglasno. Obzirom na dosadašnji skupni rad naših privrednih organizacija mi smo uvjereni da Je kojim slučajom i došlo do ostvaranja Privrednog savjeta da bi njegov rad, obzirom na osobe koje bi u njemu sJedile, bio skroz negativan ı da bi pokazao da ne samo da naša Narodna Skupština nema smisla za realan rad, rad koji nosi ı ploda, nego da i naša privreda nema puno smisla za pozitivan

realan privredan rad. Р-т Тоо Beli.

Д-р 15. Милан Мариновић,

Шумска привреда у години 1926.

За развитак пословања у овој привредној грани меродавна је у првом реду грађевна делатност, јер она апсорбује највеће количине дрвета. Чим настане какав застој у грађевном пословању онда је то знак, да је услед економских, политичких, финансијских или социјалних потреса настало неко поремећење у ошитој економској коњунктури, јер грађевна делатност врло осетљиво реагује на те промене. Застој у грађевном пословању преноси се одмах на друге гране господарског живота па и на шумску привреду.

Успех пословања у шумској привреди овисно је пре рата једино о коњуктури, која се очитовала у потражби и понуди робе. Иза рата појавио се нови фактор, с којим се дотле није рачунало, а то је валута.

Пре рата јављале су се валутарне осцилације само услед ванредних прилика, а данас су оне на дневном реду. Коњунктура може дати ма колико повољне изгледе за склапање послова, па ипак продавач није никад сигуран, да ће посао завршити с успехом, јер нагли пад валуте, у којој продаје робу, може довести до највећих изненађења.

Зло се повећава, ако је још нестабилна и домаћа валута, у којем случају шумска трговина, код које су послови термински, постаје правом лутријом. Ово последње зло код нас је уклоњено од времена, кад је динар стабилизован. Но док је динар у прош-