Ekonomist

129

производње она чини око 20—240/. Зато су много важнија остала два фактора. |

Трожжна цена дрвету на светској пијаци, која долази у обзир за наше дрво, у великој је овисности поред коњунктуре. и о кретању лире и франка. У току године 1926. опажено је извесно назадовање цена за све врсте дрвета те код неких артикала износи разлика између цена у јануару и децембру те године око 109]. На домаћем тржишту цене за грађевински материјал нешто су порасле услед повећане грађевинске делатности ; цене огреву су услед слабе зиме и великих залиха невнатно назадовале.

Најважнији фактор чине продукциони трошкови. Они су функција радничких надница дотично опште скупоће (производња, превоз и прерада дрвета); скупоће новца и кредита (инвестиције, обртни капитал, режија) ; финансијске, трговинске, прометне и социјалне политике (порези, таксе, доприноси за осигурање радника, царине, транспорт) и коначно — организације рада.

Осећајући, којом тежином терете производњу продукциони трошкови настојала су шумска предузећа, да те трошкове смање тако у властитом делокругу као и интервенцијом код ручних

државних надлештава.

Предузећа започињу ову акцију редукцијом погона, ради чега отпуштају велик број чиновника и радника. Многе пилане сасвим обустављају рад. Тај случај наступа код многих мањих предузећа, док се старија, боље фундирана предузећа лакше опиру овим потешкоћама. Узрок је делом у томе што су домаћа предузећа понајвише новијег датума и финансирана по домаћем скупљем капиталу, а старија предузећа су већином у рукама странаца, који долаве до потребног капитала под повољним условима. Није редак случај да су чисто домаћа предузећа у овим тешким приликама прешла у стране руке.

Осим редукције погона покушава се снизити производне трошкове и обарањем радничких надница, што наилази на велик отпор целокупног радништва. (О њихове стране се упозорава, да је код нас још увек велик диспаритет између надница и цена робе.

Према подацима »Привредног Прегледа« у години 1926. пао је попречни ниво цена према децембру 1925. г. само ва 5'/,. Код тога се још може узети у обзир, да велик део шумских

Економист 9