Ekonomist

134

Пројект закона за заштиту улагача

Питање заштите улагача је релативно новијег датума и појављивало се са економским кризама. Разуме се, да оно није никад засебно озбиљно третирано што је оно последица криза и као такво споредно, проблем је у изналажењу узрока криза и у њиховом отклањању, а не у репарацији штета.

Сам пројекат је врло слабо систематизиран и врло је тешко о њему говорити поред тога још и са равлога што су параграфи п сувише велики, — има их од две стране и више — и скоро у сваком се говори о више различитих предмета. Поред тога пројект је обухватио и заштиту депонената што нема никакве везе са предметом пројекта. Да би колико толико дали преглед и критику пројекта ми ћемо га поделити на три дела без обвира на распоред параграфа у самом пројекту : Централа Новчаних Завода, Контрола над Новчаним Заводима и Заштита Улагача.

Централа новчаних завода.

Пројектом се предвиђа оснивање Савеза новчаних завода под именом Централе, на задружној основи и са принудним чланством свих завода који примају улоге уз учешће и државе.

Задружни Савев преставља централну пнстанцу једнородних установа како у погледу организације тако у погледу пи циља, где појединци и функционери нису заинтересовани својим капиталом већ својим угледом. Задругарство, као савршенија економска организација, захтева вишље схватање заједничког интереса и због тога је чланство увек факултативно како у установама тако п установа у савезу. Према овом пројекту Савез (Централа) се октроише, намеће се заводима, врши се једна пертурбација у новчаном саобраћају за један врло сумњив циљ. Да је пошао са становишта задругарства он би створио Централу са факултативним чланством, пошто је уверен у корист овакве установе, кад већ она није дело слободног уговарања самих новчаних завода, и оставио улагачима да бирају где ће уложити свој новац. Ови би, ако им чланови Централе пружају већу сигурност, тамо п улагали. Заводи пак са своје стране прилазили би Централи било под притиском улагача било због бенефиција, које им ова пружа. Тек на овај начин Централа би била моћна, јер моћ Савеза не почива само на новцу већ много више на моралној снази, у чему је прави смисао вадругарства.