Ekonomist

185

Пројект је обвезао све заводе да морају бити чланови Централе, а није утврдио ни висину ни број удела и ако су му податци ва то били познати — капитали и резерве новчаних завода. Узимање у обзир и улога за мерило при одређивању броја удела је нелогична, јер се улози као туђ новац не могу пласирати у уделе Централе, који се не могу уновчити.

У 5 19 Централа има повластицу да за своја потраживања од чланова ужива првенство наплатеи у стечају ова потраживања долазе у први ред личних повериоца. Закон о ст. пост. ставља у први ред оне тражбине, које и по нормалном схватању сваког човека треба да дођу у први ред (погребни трошкови, неисплаћене плате служитеља за протеклу годину, лекарски хонорари, неплаћена пореза само за једну годину и т. ду) и повериоци кад невнају вакон не осећају их као неправду, поред тога што то нису никад знатне суме. Променом овог параграфа уништавају се потпуно права повериоца а тимеи кредит Новчаних Завода, јер, који је то повериоц, који бе после овога закона дати новац без залоге или хипотеке, пошто нико неће бити сигуран да га при стечају или чак при забрани не изненади какво потраживање Централе, о коме он није могао имати појма јер се у биланс не уносе имена дужника већ само суме дуга. Овај пропис ништи основно право незваложених повериоца, да им незаложена имовина дужника служи као заједничка гаранција.

У 521 т. 5 Пројекта предвиђено је да на предлог Централе Министар Трг. и Инд. може својим решењем објавити мораторијум у корист неког члана Централе. До сада је био познат општи законски мораторијум и појединачни само као превентивна мера при нагоди до њеног усвајања или одбијања. Овим се даје нешто двоструко ново : појединачни мораторијум, објављен решењем Управне власти. Овим се уводи правна и економека несигурност. Да не говоримо о злоупотребама овог прописа већ и у нормалним случајевима, њиме се ниште BORO" вима оправдане правне институције обевбеђења. Њиме се наноси директан удар кредиту свих новчаних завода, а преко ових и кредиту државе, коју овај пројект прави још једанпут земљом свих могућности.

У 5 24 налази се необјашњива и нелогична одредба, да ће нови кредита одобрент Новчаном заводу, који је под мораториг јумом (пили можда и у санацији — не види се тачно) образоватл