Ekonomist

137

5 19 Закона о нагоди ван стечаја, којим су ништена права заложних повериоца ако је залога (вољна или законска) била млађа од два месеца према дану тражења нагоде, па да можемо преставити значај првенства наплате Централе и њено право објаве мораторијума.

Централа треба према пројекту да буде узор банкарске установе и ако је потпуно државна установа. Управни Одбор и приватни капитал (бесплатни) не дају јој ипак изглед ни аутономне установе. Ово се тешко мири и тим чудније пада у време кад финансиски одбор широм равглашује банкротетво државне привреде.

Према 5 3 Централа ради све банкарске послове, само не може примати улоге од нечланова. Одмах се из овога види колико је положај Централе изван схватања задругарства и колика је штета што није основана споравумом новч. завода. Средствима прикупљеним на принудан начин имају да се раде послови који спадају у круг рада њених чланова и који вахтевају пуну организацију која поред тога има да ради и све друге предвиђене и непредвиђене послове. Централа је погрешним путем основана, на погрешну базу стављена и круг рада јој је погрешан.

Контрола над новчаним заводима.

И ако је овом предмету посвећен Одељак VI SS 37-41 ипак је цео пројект проткан прописима о. овој контроли тако да се о овом предмету мора говорити без позивања на поједине параграфе. Банке као велике новчане институције сачињавају основ економске делатности сваке државе и због тога је лако разумљиво што многи захтевају да их држава стави под јаку контролу. При овоме се заборавља да су то потпуно приватне установе као и све друге радње, као и делатност сваког појединца, као и да држава, нити има оправдања, нити интереса да спутава приватни рад, нити пак за то има способности. Ова разлика у мишљењима представљена је у разлици система концесије и нормативног система. Одавно је та борба завршена у корист нормативног система. Најглавнији практични разлог за овакво решење лежи у факту да државна контрола није ефикасна и онда не треба да држава сноси ма какав одиум за падове банака. За ово имамо скорашњи пример у Београду. Једна је банка добила потпуно по закону уверење од Мин. Трговине да стоји под државном контролом па је с тим уверењем агито-