Ekonomist

- 14&

Да би се могло озбиљно говорити о установи фонда, мора би се он прво поставити на рачунску основу, одредити му се висина с обвиром на ризик који има да сноси. Елементи потребни за ово израчунавање су потпуно непознати, јер у колико нам је познато не постоји статистика палих завода са процентима пропалих улога, а у колико би и постојала, њени подаци неби могли дати никакву научну — рачунску базу јер нису ни општи ни периодични. Може се место рачунске базе, фонд ставити на базу солидарности, али је онда солидарност услов и постанка, а за то је потребна сагласност чланова. Ова. се сагласност може законом наметнути само кад су у питању примордијални животни интереси заједнице, а овде не само што нема таквих интереса, већ је тешко наћи ма какве заједничке интересе чланова. Пројект није стао ни на једну од ових бава већ је стао у средину : одбио је пуну накнаду, одбацто је у опште право на накнаду па је усвојио факултативну помоћ. Нешто као доброчинство на туђ рачун, или фонд за узајамну помоћ.

Средства фонда

Редовна средства су:

а) Основни улог чланова А. Д. који износи 19/ од капитала и резерве, односно 29/ од укупне петогодишње добити чланова, који нису А. Д.

6) Редован полугодишњи улог који износи 29 од обрачунате камате улога.

Ванредна средства

а) Разрев, који Централа по одобрењу Мин. Трг. може наметнути члановима сваке године до висине основног улога (19/, од капитала и резерве). Овде морамо прво нагласити да је неправедно узимати као основицу улога за фонд, капитал и резерве, јер оне не морају стајати у сразмери са висином улога, нити је фонд намењен њиховој заштити. Ово исто важи и за ванредни улог.

Према подацима које имамо акциски капитали банака износе око 2 милијарде, а резерве око 0.5 милијарде; улози на штедњу по уложним књижицама око 6 милијарди. Према овоме фонд би од основног улога примио 25 милиона динара, а од редовног годишње по 12 милиона, ако узмемо да се улови укамаћују са 50. На крају 10 година фонд би износио са 60 нето камате :