Ekonomist

143

Специјалне користи улагача предвиђене су у У Делу овог пројекта 5 32 с оне су : овако одређене : »Ради заштите улагача основаће Централа нарочити фонд, из којега ће:

а) испомагати своје чланове, кад претрпе губитке или изгубе ликвидитет својих средстава у толиком обиму, да би било угрожено њихово постојање или исплаћивање улога;

6) накнадити губитке улагача, које би претрпели пропашћу њених чланова. Давање помоћи и накнаде решаваће Централа од случаја до случаја, водећи рачуна о расположивим средствима и о свим познатим потребама, као и о времену, за које је угрожена установа већ код ње зачлањена.

Помоћ у облику кредита даваће се само онда ако начин и њен обим омогућују потп. установи даљи живот и вршење њених привредних циљева. Давање. помоћи може Централа везати за одређене услове а нарочито може тражити да се установа подвргне санацији у смислу 8 5 или да ликвидира. Чим даје помоћ... .«

Као што се види овде се па три врсте користи : помоћ, помоћ у кредиту и накнада улагачима изгубљених улога, све ово у границама могућности. У ствари овде има два потпуно разна појма : помоћ заводу и помоћ улагачима.

Помоћ Заводима

Нигде се не каже, да ли се ова помоћ има употребити само у корист улагача, у ком би случају морала да се уноси у засебан фонд, или Завод има право пласмана у ком случају корист од ове помоћи уживају сви повериоци па и акционари, или је мора у сравмери издати улагачима. Ако је ово последње онда се незна да ли завод ту суму има да врати доцније и кад >» Ако потпомогнути завод није обвезан на враћање ове суме онда ће ово бити врло згодан начин за поправку биланса »наших« завода, на рачун фонда, односно солидних чланова Централе. Помоћ у кредиту не спада у овај параграф, јер, ако се новац даје из средстава Централе онда је то кредит а не помоћ у кредиту, а ако се мисли на средства фонда онда је он противан пропису 5 35. који говори како се могу пласирати средства фонда.

Помоћ улагачима Пошто додељивање накнаде улагачима зависи од могућ“ ности и нахођења Централе, то о овој накнади не вреди ни говорити као о неком праву улагача.