Ekonomist

419

преостало би или обуставити добар део индустријске делатности или пустити да иноземство у још већој мери ухвати корена у нашој привреди. =

Додуше многи новчани заводи имали су губитака код ангажмана у индустријалним подузећима, ну такових губитака било је и код трговаца па и код меница. Те губитке не смемо приписати лих чињеници ангажмана код индустрије коли последицама дефлације кад су страдала многа подузећа па међу њима и индустријска. Кад би се водио тачан регистар свих губитака које су имали новчани заводи, видило би се сигурно да добар део одпада и на ангажмане код трговаца, приватника и слично а не само код индустрије.

Међутим многи новчани заводи код нас и на страни имали су код индустријског ангажмана и највеће добитке. Поготово у повољној коњуктури, кад се приступа новим емисијама, па саме те емисије знају у појединим случајевима донети ванредне добитке, главни пословни успеси појединих новчаних завода имају се приписати ангажману у индустријална подузећа.

Многе државе континенталне Европе, у првом реду Немачка свој јаки индустријски развитак имају поглавито приписати чињеници да су њихови новчани заводи били уско спојени са њиховом индустријом и да су јој стављали на располагање сва потребита средства. Чињеници да су водећи новчани заводи из пријашњих крајева бивше Монархије били у знатној мери интересирани код индустријалних подузећа имамо захвалити, да су ови крајеви у индустријском развитку знатно претекли остале крајеве наше државе. Они су код ове пословне гране имали и ванредних пословних успеха а морали су стицајем прилика да у ово доба опће кризе претрпе и неке губитке. Ну чим се прилике консолидирају, индустријски посао наших водећих новчаних завода бити ће опет извор ванреднога профита. ; «

Наша индустрија стоји и пада са развитком нашега новчарства и његовим интересовањем око индустријских кредита, па је вбиља чудно да емисијона банка тражи да се наши водећи новчани заводи потпуно дезинтересирају за нашу индустрију. Ако је то стицањем прилика могуће у Великој Британији није речено да то иде и код нас.

Него није ничим доказано да је интересовање наших новчаних завода код наше индустрије узкор високог каматњака

978 -