Ekonomist

420

и кад би то интересовање престало да би каматњак попустио. Одношај између понуде и потражње за кредитом не би се ни најмање пременио а онда не би било ни промене у каматњаку. Престанком финансирања наше индустрије по новчаним взаводима, ови би могли да ставе више средстава за ескомпт меница ну са друге стране повећала би се тражња за кредитом са стране индустријских предузећа. Ескомпт меница био би нешто већи, ну тешко да би то биле пословне менице. Променила би се само форма а садржај би остао исти будући би се сада дугорочни кредити обављали у форми ескомпта меница које би се по доспетку константно пролонгирали.

Да ми дођемо до доброг меничног материјала, материјала. који ће се по доспјетку и хонорирати бев да се вечито прилази пролонгацији, потребно је једино то да Народна Банка промени своју кредитну политику и да по увору других емисионих банака лих помоћу висине каматне стопе утјеће на висину портфеља. Питање је, велико питање дали концентрација новчаних завода може у довољној мери деловати и на висину каматне стопе. Ту одлучује омјер између потражње и понуде па треба тек испитати. како концентрација делује на понудук апитала, а како опет на потражњу. Једино је сигурно, да концентрација. може повољно деловати на режију појединог новчаног завода ну не опет у толикој мери да би се то знатно осетило и на висини каматне стопе. Народна Банка налази један од узрока скупоћи кредита, што мањи новчани заводи нерасполагајући са довољно средстава морају путем реескомпта да долазе до кредита већих новчаних завода, што наравно поскупљује сам кредит.

Мали новчани заводи имају специјалну задаћу, да воде рачуна о кредитним потребама малих обртника, трговаца и бољих сељака. Како велики новчани заводи не могу водити рачуна о таковој врсти клиентеле, код помањкања малих новчаних завода, нижи привредни сталежи не би више имали никакове институције која би задовољавала њихове кредитне потребе. А ппак је ван сваке сумње да и овакови мали кредити могу бпти продуктивни п вршити знатну функцију у нашој привреди па се не може онако преко ноћи на том стању много

променити.