Ekonomist

437

Стечајеви у Краљевини (. Х. С.

И врапцима на крову сада је познато, да се ми налазимо у кризи наше целокупне привреде и наше пољопривреде напосе. Наш парламенат дао је влади најшира овлашћења, да ради на сузбијању те кризе и Влада се бави стварањем потребног апарата за тај посао : привремени Привредни Савет има да стави општу диагнову, Државни одбор за штедњу ће радити на изради и на примени потребних лекова.

Али док се модерна медицина служи и термометром, и микроскопом, и рентгеновим и другим најпрецизнијим апаратима, дотле за проучавање социјалног организма ми располажемо само овако недовољним средством, као што је статистика. Међутим нити се њене методе у опште могу упоређивати са прецизношћу горе поменутих апарата, нити је нарочито код нас обраБена до сада довољна пажња на прикупљање потребне грађе ва даља статистичка истраживања. Г. Бор. Пањевац исцрпно је обрадио ову тему у бр. 4. Економиста. Ми немамо шта да додамо његовом образложењу, али низу конкретних предлога, којима се завршава поменута расправа, ми би хтели да додамо само један.

Сматрамо за неопходно потребно, да обратимо пажњу на то, како ће ефикасност рада и Државнога одбора за штедњу и Привременог Привреднот Савета неминовно бити смањена одсуством једне озбиљне конјуктурне статистике. Стручни састав ових тела нам је довољна гаранција, да ће и емпиричка опажања његових чланова и учесника у раду бити од велике користи. Ипак ми видимо сада у старним државама свуда тежњу, да се проучавање привредне конјунктуре изводи на строго научном основу. Проблеми, који се нама постављају тако су разноврсни и многобројни, да се ми не смемо задовољавати њиховим решавањем само од случаја до случаја. Потребно је да се већ сада бацимо на прикупљање потребне грађе, која би се концентрисала у некој централној установи.

Ми доносимо закључке о кретању цена само на основу индекса цена на велико, који се објављује у »Привредном Прегледу« па пошто је овај лист из непознатих нам разлога задоцнио са израдом тога индекса за месец март ове године, то смо ми у немогућности, да се овим важним помоћним средством послужимо. Статистички подацти о броју објављених стечајева