Ekonomist

438

у току године, као и упоређење- ових бројних података за неколико година, — сматрају се сада као неопходно потребна компонентна свакога проучавања конјунктуре.

Међутим, пратећи са пажњом писање наше привредне штампе, ми смо могли прикупити из Привредног Преглада, из Југословенског Лојда и из сарајевског листа Раднички Покрет само непотпуне податке и то у толико: 1. што стечајеви нису подељени по врсти предузећа (индустријско, трговачко или занатско) нити пак по браншама и 2.) што за време до ! априла 1925 године не знамо број поравнања ван стечаја, о којима треба водити рачуна, када се бројеви 1924. године упоређују са доцнијим годинама, када је могућност поравнања била искључена. Исто тако од највећег интереса би било, ако би се податци о броју стечајева могли упоредити са бројем ново отворених радња и предузећа.

Али и поред све њихове непотпуности, корисно је да се ти податци пажљиво проуче. Ово важи нарочито за доба привредне криве, у којој се сада налазимо. Као што вели познати француски економиста Андре Лијес, прва последица, која се може приметити у свакој криви, састоји се у томе, што је ликвидција овога патолошкога стања немогућа без губитака и бев страдања појединаца. Задатак је статистике стечајева, да о тим губитцима у сталној борби појединаца за опстанак води тачно рачуна.

У доба новчане инфлације стварају се вештачки услови за опстанак предузећа те је стога број стечајева минималан. Ова појава може се констатовати и за наше прилике. И ако је повећање новчаница у оптицају и задуживање Државе код Народне Банке престало већ 1923 године, ипак је број стечајева врло незнатан и не надмашује у току целе 1924 године само 106 случајева. Овоме треба додати извесан број поравнања ван стечаја те би се само у томе случају могло вршити упоређење са 1925 годином, када је забележено укупно 348 стечајева и, највад, са прошлом 1926 годином, када се тај број попео на 962 стечаја.

Међутим за ове две доцније године ми имамо већ податке о броју стечајева по месецима те се ив њиховог кретања из месеца. у месец могу извести довољно поучни вакључци, пошто су 1. априла 1925 године укинути прописи о поравнању ван стечаја тако, да се после тога: датума сви бројеви односе на објављене стечајеве, који су по месецима распоређени овако :