Ekonomist

851

krajevima sa skupim kreditom i najmanji iznosi ulagali u novčane zavode. у

Kod maksimiranja kamatnjaka podrazumeva se da UtVId-ni kamatnjak vrijedi za sve krajeve i za sve zavode. Prema tome u jednom gradu svi novčani zavodi davali bi na uloške isti kamatnjak. Danas vidimo da veliki novčani zavodi daju na uloške znatno manji kamatnjak nego štoto daju manji novčani zavodi istog mjesta. Manji zavodi predstavljaju veći riziko, pa ie naravna da i kamatnjak kojegoni odobravaju mora biti i veći, jer je kvoto koja odpada na premiju za riziko znatno меса.

Kad bi svi novčani zavodi na uloške davali jednaki kamatnjak, naravna bi posledica bila ta da bi se svi ulošci dotićnog kraja koncentrirali u nekoliko velikih zavoda. Manji i srednji zavodi ostali bi bez potrebitih sredstava pa bi bili prisiljeni obustaviti poslovanje. A ipak se ne može kazati da i manji zavodi ne vrše važnu ekonomsku funkciju. Oni u većini slučajeva finansiraju manje ljude sa kojima veći novčani zavodi ni neće da imaju posla. Ovaki klijenti rado plaćaju i veće kamate nego što naplaćuju vodeći novčani zavodi, pa omi onda mogu 1 Јако да па шозке plaćaju i veći kamatnjak.

U čitavome svijetu veći zavodi plaćaju niži kamatnjak na ромјегепе im kapjtale a računaju i niži kamatnjak i na posuđene iznose, a opet novčani zavodi u privrednim centrima imaju niži kamatnjak nego novčani zavodi u manjim centrima. Po traženju kongresa pravnika mi bi bili jedina iznimka, budući da bi kod nas za sve krajeve i za sve zavode vrijedio jedan kamatnjak. Naša Narodna Banka kušala ie da bar donekle limitira kamatnjak i u tom radu doživela je potpuni fijasko, a isto bi doživeo i zakonodavac kad bi primenio ovaj prijedlog kongresa pravnika.

Sa resolicijom kongresa pravnika upogled zaštite ulagača nismo mi najmanje sporazumni. Čitavo naše novčarsivo trebalo bi prevrnuti, trebalo bi ga uniformirati a rezultat sjegurno ne bi bio na korist naše privrede. Ipak u referatima pojedinih referenata bilo je mnogo predloga koji su lako izvedivi i koji bi u znatnoj mjeri potencirali sjegurnost ulagača, nu Која Тајда кад је u rezoluciji prevladao duh glavnog referenta sa kojim se nota bane nije složio ni jedan od referenata, pa se još manje može složiti naša javnost. Resolucijom kongresa pravnika nije učinjen ni jedan korak ka rijcšenju ovog po našu privredu tako važnog pitanja.

Dr. Ivo Belin