Ekonomist

852

О ПРОБЛЕМУ ЕМИГРАЦИЈЕ И ИМИГРАЦИЈЕ И 0 МЕЂУНАРОДНИМ СПОРАЗУМИМА ЗА ЊЕГОВО УРЕЂЕЊЕ.

(СВРШЕТАК)

Многострани уговори у погледу емиграције, имиграци је и пролаза страних радника врло су ретки пре рата. Али са стварањем Друштва Народа и Међународне Организације Рада њихов број је све већи, и све више интересује исељенике. Специјална важност ових уговора јесте у томе, што се они доносе по нарочитој процедури, и то за један повећи број држава. Они постоје чак и кад их нису ратификовали све уговорне стране, и теже да за повећи део света заведу једно ново међународно право на бази споразума између влада.

Међу предратним уговорима ове врсте да цитирамо конвгнцију о раду из Берна 1906. год.. , као и о провозу емиграната, о пасошима, ио забрани трговине белим робљем; док би у друге дошле све конвенције и препоруке са међународних конференција Рада које се односе на емиграцију и једнакост у поступању са страним као и са домаћим радницима.

1.) Конференција о раду из Берна 1906.

Прва је о забрани ноћног рада жена у индустрији, а лруго о забрани употребе белог фосфора у индустрији жигица, које су конвенције усвојене на конференцији у Берну 1906. Прву је конференцију ратификовало 14 држава, а другу 7, и овој су приступиле 1919 год. још неке државе, тако да њихов број данас износи 27. У ово време, а захваљујући Међународном Удружењу за Законску Заштиту Радника биле су у пројекту још и конвенција о раду деце, о социјалном осигурању, и о емиграцији, али оне нису постигле никакав позитивни резултат.

2.) Пројекат међународне конвенције о помоћи странцима.

Париска конференција од 16. новембра 1912. г. састављена од пред“ ставника Немачке, Аргентине, Аустроугарске, Данске, Сједињених Држава, Француске, Велике Британије, Грчке, Италије, Јапана, Луксенбурга, Норвешке, Холандије, Румуније, Шведске и Швајцаске, израдила је пројект конвенције на бази апсолутне једнакости поступања са страним као и са домаћим у погледу јавне помоћи, реципрочне исплате трошкова дефинитивних помоћи, и потпуног ослобођења за случајеве привремене помоћи.