Ekonomist

= - 859

предузећа, са извесним изузетцима које може да предвиди национално законодавство. >

Препоруком 0 генералним принципима осигурања.у болести дају „се извесне сугестије којих свака влада треба да се држи, а у погледу поља примене поменутог законодавства, давања која могу бити у новцу и у натури; у погледу превентивних мера; организације осигурања; прихода, иешавања сукоба између осигураних чланова и институције за осигурање; изузетака за крајеве слабо насељене, и у погледу помораца и рибара, с тим да се ова препорука на њих не односи.

ИТ. РАЗНИ УГОВОРИ — МИРОВНИ — ТРГОВАЧКИ И О НАСТАЊИВАЊУ

И ови међународни споразуми, као што смо напред казали, садрже такође многе одредбе које интересују исељенике.

а) Уговори о Миру из 1919 и 1920: Версајски Уговор са Немачком од 28. јуна 1919. год.; Сен Жерменски са Аустријом од 10. септембра 1919. год.; Нејски са Бугарском од 27. новембра 1919; Тријанонски са Мађарском од 4 јуна 1920; и Севрски са Турском од 10. августа 1920 — садрже доста интгргсантне одредбе које интересују рапатрирање, право емигрирања., настањивања и заштите радника у иностранству.

По чл, 276. Версајског Уговора, који је општег карактера, Немачка се обавезује, а у погледу поступања са поданицима Савезних и Удружених Сила: 1) да према поданицима ових земаља не заводи никаква искључења која не би важила и за поданике других држава, а у погледу обављања заната, професије трговине и индустрије; 2) да поменуте поданике не подвргава никаквој уредби или ограничењу, које би могле директно или индиректно да буду у супротности са одредбама горње алинеје, или неповољније од оних у погледу странаца земље која ужива највеће повлатићење; 3) да дотичне поданике, њихова добра, права, или интересе, подразумевајући овде удружења и друштва у којима су заинтересовани, не подвргава никаквим теретима, ни таксама или порезима директним или индиректним, другим или већим од оних који постоје или могу бити наметнути својим поданицима, или њиховим добрима, правима, или интересима; 4) да не наметне дотичним поданицима никаква ограничења која се не би примењивала и на њене поданике на дан 1. јула 1914. год., у колико иста не би такође важила и за њене поданике.

Исти уговор додаје, да поданици савезних и удружених сила уживају на територији Немачке сталну заштиту у погледу њихове личности, добара, права и интереса, и имаће слободан приступ пред судовима. Исте одредбе садрже и остали мировни уговори сем онај са Турском. (Уговор са Бугарском додаје алинеји 3 речи: „или поданицима државе највећег повлашћења, или њиховим добрима, правима и интересима“).