Ekonomist

851

Re OJI GET FI OPT JOCA којом се утврђује дефинитивни Дунавски Статут.

Белгија, Француска, Велика Британија, Грчка, Италија, Румунија, Краљевина С.Х.С. и Чехословачка у намери да уреде у заједничком споразуму, сагласно одредбама Версаљског, СенуКерменског, Нејског и Тријанонског уговора, општа правила по којима ће се на дефинитиван начин обезбелити слободна пловидба на интернапконалном Лунаву, решиле су да закључе у том циљу једну конвенцију и одредиле су за своје пуномоћнике (следе имена), који након што су изнели своја пуномоћија п нашли да су иста у доброј п потнуној форми, решиште „У присутности и уз учествовање пуномоћника Немачке, Аустрије и Бугарске, следеће одредбе:

1. РТЕНЕРАЛНИ РЕЖИМ ДУНАВА.

Чл. 1.

Нловидба Дунавом је слободна и отворена свима заставама под услоBOM потпуне једнакости на целом пловном току реке, т. |- између Улма и Црног Мора, и на целој интернационализованој речној мрежи како је она утврђена у следећем члану, и то на тај начин, да се на штету припадника, добара и заставе ма које силе не чини никаква разлика између њих и припадника, добара и заставе саме прибрежне државе или државе чији припаднипи, добра и застава уживају највеће повлашнење.

Ове се олрелбе имају разуметипод резервом стипулација садржатих у члану 22. и 43. ове конвенције.

Ст. 2

Интернапионализовану речну мрежу натлашену у предњем чл. са“ чињавају:

Морава и Таја у делу њиховог тока који чини границу Аустрије и Чехословачке; Драва од Барча;

Тиса од ушћа Самоша;

Мориш ол Арада, .

Побочни канали или канали саграђени било у циљу да удвоје или побољшају природно-пловне секције поменуте мреже, било да повежу две природно пловне секције једног истог од ових водених токова.

Чл. 3 Слободу пловадбе и једнакост међу заставама осигуравају две различите комисије наиме; „Лунавска Европска Комисија“, чија се компетенција онако како је утврђена у глави 11. протеже надео реке звани поморски Дунав, и „Међународна Пунавска Комисија“ чија је наллежност утврђена у глави 11, а протеже се на пловни речни Дунав, као и на водене путеве који су означени као интернапионални у чл. 2.

1. ПОМОРСКИ ДУНАВ.

Чл. 4.

Европска Комисија Дунава је састављена провизорно од представника Франпуске, Вел. Британије, Италије и Румуније и то од по једног делегата на државу.

Ипак свака европска држава, која то у будуће оправда са довољно поморско трговачких и европских интереса на утћима Дунава, моћи ће на своје тражење бити заступљена у комисији, на основу једногласне одлуке донете од стране влада, које су у тој комисији представљене.

Чл. 5

Европска Комисија врши власт коју је и пре рата имала. Ништа није измењено у правима, атрибуцијама и повластицама које је она добила из међународних уговора, конвенција, аката и аранжмана, који се односе на Дунав и његова ушћа.