Ekonomist

858

Годишњи програм текућих радова за одржавање и побољшање речне мреже, израђује свака прибрежна држава, у колико се то односи на њен територијални домен и доставља га Комисији, која цени да ли је програм сагласан потребама пловидбе; она га може изменити ако то налази за сходно. У свим својим одлукама Комисија ће водити рачуна о техничким, економским и финансијским интересима прибрежних држава.

Чл. 12 —

Радове који су обухваћени у ова два програма, изводе прибрежне државе у границама својих респективних територијалних међа. Комисијаће се уверавати о извођењу радова и о њиховој сагласности са програмом у коме су предвиђени. 3

У случају да једна држава не би била у стању да преузме сама радове који су у њеној територијалној надлежности, она ће бити дужна да препусти њихово извођење самој Међународној Комисији, под условима које ће ова одредити, али Комисија неће моћи њихово извођење поверити једној другој држави сем у колико се то не тиче оних делова речне мреже који чине границу. У овом последњем случају Комисија ће одредити начине за извођења радова, водећи рачуна о специјалним одредбама мировних уговора.

Заинтересоване прибрежне државе дужне су да за извршење поменутих радова пруже, према случају, Комисији или држави која их извршује све потребне олакшице.

Чл. 13

Прибрежне државе имаће право да у границама својих респективних територијалних међа предузимљу без предходног одобрења Међународне Комисије, радове који би се показали неопходним услед какве непредвиђене и преке околности. Оне су при свем том дужне да сместа доставе Комисији побуде којима се образложавају ови радови, пружајући јој један сумаран опис тих радова.

Чл. 14

Прибрежне државе доставиће Међународној Комисији један сумаран опис свих радова које оне сматрају као неопходне за њихов економски развитак, а поглавито одбранбене радове противу поплава, опе који се односе на наводњавање и употребу хидрауличних снага, те који би се имали изводити на оном току воде, који пада унутар граница њихових респективних територијалних међа. ~

Комисија може да забрани те радове једино ако би били такве природе да угрожавају пловност реке.

Ако у року од два месеца од дана доставе Комисија не буде формулисала никакву примедбу, онда ће се без икаквих других формалности моћи приступили извршењу тих радова. У противном случају, Комисија ће бити дужна да донесе одлуку у најкраћем року, а најкасније за четири месеца, рачунајући по истеку првога рока.

Чл. 15

Издатци за текуће радове око одржавања, падају на терет односних прибрежних држава. ;

Али када је држава која их извршује, у могућности да утврди да трошкови који јој падају на терет за старање око одржавања пловног корита прелазе знатно преко потреба које изискује њен властити промет, та ће лржава моћи да тражи од Комисије да правично расподели ове издатке између ње и оних прибрежних држава које су директно заинтересоване на извођењу речених радова. Комисија ће у том случају сама утврдити допринос који пада на сваку државу и осигурати да се исти уреди.

Ако пак сама Комисија предузме унутар граница једне државе радове за одржање, она ће тад примити од те државе одговарајући износ за трошкове који истој падају на терет.