Ekonomist

890

уз чл. 42

У случају да укидање Европске Комисије буде решено пре истека рока од пет година, предвиђеног у чл.42., владе потписнице ове конвенције споразумеће се о условима ревизије овог статута.

уз чл. 44

Став први чл. 44. има се схватити у том смислу, да се њиме не могу никако погодити стипулације, садржане у чл. 349. Версаљског Уговора као и У одговарајућим члановима осталих уговора о миру.

У смислу чега су потписници саставили овој протокол који ће имати исту снагу и трајање као и конвенција којој је он придодат.

Учињено у Паризу 23. јула 1921.

Од увек је била тежња европских држава, да се осигура слободна пловидба Дунавом свима заставама. Још од Бечког Конгреса настојало се на томе, док та идеја није до-. шла до потпуног изражаја у Дунавској Конвенцији. Њоме је прокламован принцип слободне пловидбе на основу интернационализвовања Дунава и његових притока Мораве и Таје у делу њиховог тока који чини границу Аустрије и Чехословачке; Драве од Барча; Тисе од ушћа Самоша и Мориша. од Арада.

Као што се види, конвенција предвиђа две комисије: Међународну Европску Комисију и Међународну Дунавску Комисију. Дужност је прве комисије, да бди над пловидбом од Галца до утока у Црно Море, над такозваним поморским Дунавом. Надлежност Међународне Дунавске Комисије простире се од Улма до Брамле, односно до Галца. Европску Комисију чине представници Француске, Енглеске, Италије и Румуније, док су у Дунавској Комисији по је дан представник прибрежних држава и то: Баварске, Виртемберга, Аустрије, Чехословачке, Мађарске, наше Краљевине, Румуније и Бугарске, као и по један представник трију великих сила: Енглеске, Италије и Француске. Русијо није представљена. Но број чланова ове комисије није ограничен (види чл. 8.) те ће Русија свакако накнадно постати члан ове комисије. Чланови комисије уживају дипломатски имунитет (види чл. 37... Одлуке се доносе већино. од две требине гласова (чл. 35), ва разлику од дипломатских конференција где се одлуке доносе једпогласно. Једном већ донете одлуке обавезне су и за државе, које су приликом гласања остале у мањини. Но решења нису одмах извршна, заиштересовапа страна има право жалбе Друштву Народз у року од шест месоци.

Седиште комисије је за пррих пет година у Братислави