Ekonomist

891 |

(вили чл. 36.), по истеку овог периода моћи ће се променити седшште у коју другу варош на Дунаву по нахођењу комисије Овај Статут о Дунаву важи пет година п он ће се моћи променити тек на захтев две трећине држава потписница (види чл. #2.). Овако формулисан захтев има се упутити влали Француске Републике, као најпозванијем чувару мировних уговора, на даље саветовање и решење.

Новим Дунавеким Статутом зајемчена је слободна пловидба свима заставама. Од овога начела изузета је каботажа у унутрашњем локаљном саобраћају, која је и даље остала као надлежност домаћих друштава. Овај нови режим. свакако представља велику добит, ако га упоредимо са ранијим стањем. Док су се раније комисије задовољавале само декларацијом појединих принципа, чије би извршење зависило од нахођења дотичних прибрежних држава; дотле садашња комисија има право издавзти потребне правилнике и доносити целисходна решења која су обавезна за прибрежне државе. Једном речју данашња Дунавска Комисија преставља један међународни организам, који располаже правHMM средствима. Она има дужност да чува принцин елободне пловидбе и да бди над правилним извршењем издатих правилника и других сбавеза које су постале извршне, бринуби се стално о свима радовима у хидротехпичком погледу.

Поклоње: о. је нарочита пажња и Ђерд плу. Чланом 32. овог статута предвиђено је, да се за овај најосетљивији део Дупава образује нарочита установа од посебног представника нате државе, Румуније и представника Дунавске Комисије са седиштем у Оршави. Дужност је ове установе, да пропише нарочите одредбе ради техничке организације послова на том делу Дунава. Како је пловидба на овом делу Дунава и сувише опасна и тешка, и како је потребно познавање сваког, ма и најмањег дела воде, то 1е предвиђено, да се одаберу најбољи пилоти (лопови) ради спровођења бродова при њиховом пролазу.

Чланом 21. ове копвепције предвиђено је отварање слободних пристаништа или слободних зона у пристаништима. И ово је свакако једап корак унапред према ранијим одредбама. Ако потребе саобраћаја и трговине буду захтевале и ово, онда ће се и томе приступити.

Ерло је важпа одредба чл. 22 ал 2. ове Конвенције, њоме

2%