Ekonomist

"893

ићи на уштрб суверених права дотичне прибрежне државе. Ради заштите својих равних интереса власти су овлашћене да у случају оправдане сумње пли потказа потраже и манифест од капетана брода, сравне га са товаром, како би се констатовало, да брод случајно не вуче међу осталом робом, још и робу чији је увоз забрањен или условљен.

Царинске формалности које се данас врше на Дунаву, бавирају на прописима Царинског Закона, Царинског Поступка за отправљање и држање робе под царинским надзором п на основу Царинског Поступка за провоз Дунавом li. Бр. 28771-923. тод. Одредбе Царинског Закона са поменутим поступком (ЦИз.ОмД.Р. дате су у времену када је само десна обала била наша. При таквим околностима. законодавац, имајући пред очима заштиту државних интереса, донео је и целисходне законске одредбе. Но те одредбе и многе формалности које отуда проистичу, данас кад су обе обале наше, не само што нису потребне но и коче брз саобраБај и сукобљавају се у неколико и са принципом слободне трговине. Оне би се евентуално могле применити на доњи ток Дунава, кад почиње бивати само једна обала наша, —

паље од Базијаша, односпо од Вел. Градишта.

Увиђајући све то, Генерална Дирекција Пау у Београду издала је Правилник, односно Поступак ва провов Дунавом И. Број: 28771-923. тод. Њиме се у неколико изгладила колизија одредби у Царинском Закону са принципом слободне пловидбе израженим у Конвенцији. Сам правилник предвиђа две царинарнице за свршавање даринских формалности при доласку, односно изласку, а то су царинарнице у Бездану односно у Вел. Градишту. Давшт овим двема тамкама ту вамепост, дрожава је наша дужа да то п реалагује подизањем потребпит зграда, изграђивањем кеја п т. д. За сада немамо царинарницу у Бездану, већ одељак сомборске царинарнице. Да ли је потребна царинарница у Сомбору, то је ствар надлежних, али у Бездану мора бити седиште царинарнице са управником на челу. Ово је врло појмљиво имајући у виду велики провоз бродова и равне компликације за чију је расправу надлежна само царинарница и где је неопходно потребна беспрекидна присутност управника · ца ринарнице. Ове две тачке имају велику улогу у провозу Дунавом, па им је потребно дати могућпости да дођу потпуно п“ до изражаја.