Ekonomist

- 894

Капетани бродова дужни су пријавити свој долавак код ових двеју царинарница, дати првенствено изјаву да ли собом вуку:

1.) Предмете чији je провоз забрањен санитетским и ветеринарским законима или међународним конвенцијама;

2.) Предмете чији је увов у земљу забрањен;

3.) Предмете за чији је увоз потребно имати право трговања (отрови ит. д.);

4.) Предмете, чији се саобраћај има вршити по специјалним правилима (вапаљиви предмети, мртваци ит. ел.);

о) Убојни материјал намењен наоружању Турске, Бугарске, Мађарске, Аустрије и Немачке

После озге маја е, саставља се упутника, која садржи податке из одговарајућих товарних листова, и одређује се спроводник. У принпипу, као што је наглашено, царинске власти немају права тражити од капетана предочење манифеста сем случаја поменутих у чл. 23. Конвенције.

Тражење писмене пријаве, односно изјаве са напред на веденим подацима потпуно је умесно. Тај се поступак Oснива на самој Конвенцији (види чл. 23.) а њиме се ишло на то да се осигурају иптереси дотичне земље. Али, колико је то умесно п оправдано, толико је неумесан и непотребан поступак са упутнипама. Упутница је царинска исправа, којом се роба са једног граничног места упућује у друго место. У тој морају бити подаци са товарних листова, који робу прате. Царипарнице, којима је такав докуменат упућен морају потврдити пријем упућене им робе по таквој исправи. Овај поступак оснива се па чл. 13. Цар. закона у веви са чл. 23. Цар. поступка ва отправљање робе под царинским надзором, а прећутно га признаје и нови Поступак „за провоз Дунавом.

Још се одмах мора констатовати, да је та формалност наслеђена из оних дана, када је само једна обала — десна била наша. Онда су те законске одредбе и формалности, које из њих прометичу биле апсолутно потребне. Данас су оне непотребне бар за овај лео Дунава од Бездана до Вел Градишта. Сам посао око уписивања товарних листова у упутнице, сравњивање товарних листова са њима и завођење упутница у одговарајући контролник односи много времена и нема никакве сврхе.

Сваки брод који улази у наше воде прати увек царински орган, те су упутнице непотребне. Брод не може нигде при-