Ekonomist

907.

= својем нахођењу, ипак се истиче питање: да ли ће они бити у могућности да и у будуће долазе до садањих прихода од својих зграда» Према овако наглом и трајном подизању зграда, цене закупима морају падатиа. "То је неминовно већ и према садањој засићености потребе у становима, а биће још неминовније при повећаној зазићености, а нарочито ако би се динар поправио. Последица свега тога биће, да дужници неђе моћи тачно одговарати својим обавезама према Х ипотекарној Банци.

При једном таквом стању, шта ће остати друго Хипотекарној Банци, до да приступи продаји дужникових имања или да дужницима чини извесне олакшице, које ће на крају крајева стати државну касу. Уз то треба имати у виду, да ће честе продаје, које она буде вршила, изазвати падање вредности имањима, и да ће то падање бити у толико веће, у колико буде више празних станова и више продаја зграда од стране приватних лица. Крајњи резултат свега тога биће, да Хипотекарна Банка, односно Држава, претрпи велику штету.

To неповољно стање Хипотекарне Банке могу у знатној мери погоршати поједини дужници својим махинацијама. Ту помишљамо на оне Баччине дужнике, који су добили знатне. већи зајам него што је износила вредност њиховог имања. Такви дужници имали су рачуна да од добивеног вајма внатту своту не уложе у подизање зграде. Учинивши то, онп су већ унапред добро продала своје имање, на које су добиљи зајам. Докле буду имали личне користи, они ће бити солидни дужници Банчини и даваће отплате; чим пак приходи постану недовољни, они ће рећи: «Шта лићу Банци, а шта ли себи 2» и сасвим равнодушно сачакаће да им Управа прода имање.

Ето каква. се финансијска политика води у Хипотекарној Банци, и то сувшше ревносно и сувише брзо, а нарочито кад су у питању велики зајмови, зајмови од неколико милиопа. Уверавају нас, да је било и таквих случајева, да се у року од 15 дана по пријему молбе пмање процени, одлука д-несе, све формалне ста изврше, интабулацтаја на имање стави и зајам од неколико малиона динара исплати! Зашто ли то,

И о таквом раду Хипотекарне Банке нико од надлежних не води рачуна, нити чини какве приговоре! Шта више, тал кав се рад хвали. Што ће држава од таквог рада имати велике штете, ште то мари 2 Ту је Финансијски Закон: један амандма-н у њему прогутаће сву штету...

: М. Петровић,

3%