Ekonomist

908

АГРАРНИ ПЕРСОНАЛ И ТРГОВИНА У ОДНОСУ HREMA: ЗЕМЉОРАДЊИ.

Јо Кнез Милош се био отпочео бринути о аграрном персоналу. Али, како је с њим имао незгодна искуства, врло брзо је ту бригу напустио.

Тако је он решенем од 26. фебруара 1836. завео среске шумаре, које бирају среске старешине.) Алш је решењем од. од 8. јупа 1837. шумаре укинуо и завео економе.) А на три дана раније, 5. јупа 1839. издао је дужсности сконома, које“ вреди у целини саопштити, не само зато што су реткост књижевна, већ и стога, јер се тек из њих види тадашње жалосно. стање наше земљорадње. Те «дужности економа» дословно гласе:

Сваки економ дужан је настојавати, да сваки земљоделац, свака ожењена глава у одређеном му колу његовом, гди је земља за овимицу, мора посејати стрмнога жита 3 дана пшенице, ! дан ражи, и 2 дана јечма, гди пак не може озимица бити, онде толико, колико овимице, да има пролетња усева посејати. При том 3 дана орања кукуруза, ! дан кромпира, који је могућан, а који није макар по дана; к тому свакимогућан човак да по један дан проје,. или пол дана посеје. Гдипакстрмнога жита ни јесењег ни пролетњег бити не може, онде века се кукуруз и вромпир У двоје више посеје. Такође и где не може бити кукуруз, онде опет да се удвоји стрмно жито и кромпир.

Оволико сорте ране и оволико дана орања, сваки земљоделац који земље има, мора засејати, иначе да казнен буде, п да се примора сејањем допунити прописано число дана орања, а коме је могућно и више урадити, онај ће бити похваљен, који пак неима земље да прописано количество орања пооре, и сортама речене ране засеје, онај да посеје онолико, колико може и колико земље имао буде.

Који је у стању, имајући и земље задовољно и средства за обделавањем земље, уворати и посејати више дана орања, него што је горе речено, онаквогеконом с кметовима има право натеривати, да више уради.

2. Јесења пшеница, јечам и раж. треба да се посеје и повлачи до Миољдне, или пајдаље до Петковице. Који

ђ) Зборник 30., стр. 94. 2) Зборник 30., стр. 196.