Ekonomist

295

ЈУ Порез на ренте

1. Овом порезу подлеже приходи »од имовинских предмета и имовинских права« — у колико нису порезани којим предњим пореским обликом.

(Овде дакле долазе:

а. камате; од државних и других обвезница, од државних зајмова и камате на улоге;

6. Личне ренте и слична повратна примања;

в. Камате, ренте и дивиденде из иностранства;

т. Кирије и закупнине (у колико нису оптерећене порезом на радњеј. |

2. Порески објекат је приход дотичних имовинских предузећа и права; пореска основица чист приход претходне пореске године.

Код овог пореског облика чист приход поклапа се, по правилу, са бруто приходом; по изузгтку признају се и овде доказани трошкови на одржање дотичних имовинских предмета.

Ако приход (камата) није утврђена у самој исправи и не могне се на други начин доказати, — презумира се приход од 6'/, од капитала (дуговинског односа).

3. Различно од других пореских облика (где имамо и основни и допунски порез) овде постоји само један порески терет, чија је пореска стопа пропорционална, а висина пореске стопе неједнака према врсти пореског извора; на камате на улоге плаћа се порез 8%/,; на остале камате и ренте 15'/.

4, Од пореза су ослобођени:

а. Камате на улоге код Поштанске Штедионице и код свих задруга; и

6. Приходи од капитала који се скупно порезују код предузећа (дивиденде). |

5, Наплата порезе врши се или код самог пореског обвезника или код дужника (наплата на извору). Овај други начин наплате примењује се у главном код државних обвезница код улога; али ће се он применити и у свим другим случајевима, ако поверилац не станује код нас,

Порез на добитак (приход) предузећа обвезаних на јавно полагање рачуна

1. По својој суштини ово је исти порески облик као и онај под Ш, т,ј. и овде је порески објекат приход од истих врста предузећа и радњи, али га закон третира као засебан порески облик, Само због тога што је упрошћен поступак за изналажење пореске основице (чистог прихода). Тамо има да се утврди бруто-приход па да се од њега одбију доказани трошкови производње; овде је чист приход утврђен у рачуну добитака и губитака, тако да остаје само да се верификују поједине ставке у њему.