Ekonomist

296

2. Порески терет рашчлањен је на два дела: На основни и допунски порез.

Основни порез је пропорционалан, са стопама; 10'%/, за задруге. 11%/, за индустријска и рударска предузећа, и 12'/, за сва остала предузећа.

Допунски порез је прогресиван. Пореска стопа је већа или мања према рентабилитету, т.ј. према величини ренте коју даје капитал уложен у предузеће: почиње са 2'• за рентабилитет испод 6'%/, а завршује са 15", за рентабилитет преко 30'-.

3. Од пореза су ослођени: Државна Хипотекарна Банка, Поштанска Штедионица, Дирекција за пољопривредни кредит, обласне штедионице и извесне среске задруге.

УТ Порез на приход од несамосталног рада и занимања

(Овај порески облик обухвата приход од плата, пензија, тантијема и свих врста хонорара и дневница.

Од пореза су ослобођени: приход пољопривредних радника, минимум за егзистенцију (предвиђена са 400 дин. месечно; 100 дин. недељно и 16 дин. дневно) и посланичке дневнице:

Порески терет је само један (нема као код других пореских облика основног и допунског пореза); а пореска стопа је прогресивна и износи 2—15'; за повратна примања (редовне приходе) а 4—18 о за случајне приходе (хонораре, тантијеме, дивиденде), М. Т.

Статистика пред Друштвом Народа

Међународна Економска Конференција, која се одржала маја месеца у Женеви донела је O индустријској статистици следећу одлуку: »Економска организација Друштва Народа предузеће све сходне мере, да би поједине владе у сарадњи са својим главним индустријама израдиле међународне споразуме у погледу техничких израза, даље оквира и метода успостављања индустриских статистика,»

(Ова је одлука изазвала најживље интересовање у националним и међународним привредним круговима у опште, а у индустриским напосе, пи они су изјавили своју готовост за сарадњу пре свега у том правцу да се сложе у погледу јединствене номенклатуре за статистику као и у погледу опсега појединих грана статистике и најбољег метода њена установљавања. Према томе је Друштво Народа преко свог Економског Комитета усвојило статистику и њену међународну 06раду у свој привредни програм, проширујући га на све гране прпвредне статистике и образујући за њих нарочите одборе у