Ekonomist

РА а A

Неке железнице имају сопствена пристаништа за укрцавање путника, угља, рибе и т. сл. Дужина кеја је износила 450.000 фунта у 1913 и 557.000 у 1925 години. Хотела жељезничких има 84 у 1925 г. Укупни приходи од свију ових послова, који се воде сдвојено од железнице су изнели у 1925 години око 18 милиона фунти и расходи око 16 мил. фунти,

На крају свога документованога чланка писац подвлачи да су жељезнице у 1925 години донеле чисту добит од само 34,6 мил, фунти, док је према закону акционарима загарантовани добит од 49 мил, фунти, Писац стоји на гледишту, да је повећање тарифе немогуће те би стога била потребна редукција расхода за 12%,, да би се добила обећана добит. Писац сумња у могућност овакве знатне редукције.

Изнели смо подробне податке из овога чланка, пошто мислимо да се њима могу корисно послужити надлежни приликом решавања питања о комерциализацији наших жељезница.

Ал. Вегнер.

Стање Народне Банке

Због владиног пројекта о стабилизацији динара, која је у вези са питањем зајма у иностранству, и интересовање јавности и берза, у колико тангира Народну Банку, скренуло се на овај терен.

За 8. јули ов. год. сазван је ванредан збор банчиних акционара, којима ће се тада саопштити и пројекат закона о стабилизацији, који је за сада ширим круговима остао непознат. По-

словни свет нада се, да ће акционари услед стабилизације извући неке користи и то је есконтовано у виду повећања курса акција, које су једно време прелазиле вредност до 7.000динара. На дан 31. маја о. г, стање је било следеће:

Метална подлога 90,0 милиона динара или за 600.000'динара више, него крајем марта ове године, Пада у очи, да се депони на страни знатно смањују и то смањење само за последњих 9 дана месеца маја износи 7,7 милиона динара, према томе, до краја марта смањивање износи скоро 30,000.000 динара. То долази поглавито услед оскудице девиза.

(Од зајма се дакле очекује, да ће и ситуација у поглелу металног покрића код Народне Банке бити знатно поправљена.

Остале позиције на страни активе, показују незнатне промене. Зајмови се смањују. Што се тиче оптицаја новчаница, он се за последњих неколико дана месеца маја повећао за читавих 60 милиона, али је ипак према стању од краја марта нешто мањи и износио је укупно 5,218.868.220 динара према покрићу од 378 милиона,