Ekonomist

пи 7 —

343 |

Ако се елементарне неприлике уклоне — а за то је потребна или директна помоћ државе или организација произвођача на задружној основи — принос сировога опијума може да се постави на темељну основу и завидну висину.

Наравно да ће добар део рада у овоме правцу зависити од коначног решења опијумског проблема на међународном политичком форуму, у Лиги Народа. О томе ће бати речи мало даље.

Квалитативно Тиквеш (Кавалар са Меготином на Вардару). Радовиште и поједини делови велешке околине дају најбољи опијум, Но ипак географски положај обрађеног поља и јачина земље и у томе погледу су од пресудног значаја.

Hi Трговина опијумом

Да се схвати суштина трговине сировим опијумом у Ј.Србији потребно је створити јасну преставу о најважнијим чиниоцима који упливишу непосреднс и посредно на њен обим и ток. Ваља тога ради видети улогу и преимућства произвођача опијума, посредника и стварног извозника.

Прошавођач споси у већини случајевавелики део радаи ризика за производњу опијума, а, међутим, спада међу најмање награђене чиниоце трговине тим производом. Произвођаче ваља двојити и то: а) на оне за које је приход од опијума (уз приход од дувана) главни извор средстава за опстанак; и, 6) на оне за које опијум представља другостепено средство за живот.

Сталешки посматрани произвођачи су пре свега сељани и маловарошани. Међу овим последњим има малих трговаца и занатлија (у последње време и чиновника) који се одају култури мака ради опијума, сејући мак на својим сопственим малим и средњим поседима (њивама) или на њивама узетим под закуп, Нису ни случајеви производње на пола или на проценат ретки. У овом последњем случају власник земље даје средства за производњу и прима ризике, радну снагу даје друга страна и стиче право на удео у приносу.

Велики поседници су постали ретки као произвођачи опијума. Према томе може се рећи дау производњи опијума