Ekonomist

344

кулминира мали посед односно мали човек. Еђегова делатност _ се простире од дана сетве до дана када своју бербу опијума да из руку посреднику или агенту извозника.

Дугогодишња производња створила је извесан поредак за промет опијума који ратови упркос свога трајања и својих последица нису могли много да измене.

Произвођач коме приход од опијума преставља главни извор за живот налази се у мање повољном положају од произвођача који уз мак може да обавља културу још два или три производа од трговинске важности. Он по правилу нема никад довољно новчаних средстава да би помоћу њих могао издржати све ризике и исхранити себе и своју чељад до дана када, сматрајући конјуктуру добром, прода плод свога рада. Оп "најчешће већ с пролећа-натеже са средствима за живот. Услед тога, не знајући како се. берба може завршити због ризика, он или своју сетву прода на „зелено“ или, прави зајмове“. Правити зајмове значи узимати од трговаца и занатлија оно што му треба за живот са обећањем да плати када збере опијум. И како се опијум процењује увек у злашним турским лпрама, ен је постао у неку руку синоним злаша. Плаћање ове врсте дуга најчешће се врши, место готовим новцем, у натури т.. трговац кредитор за износ дуга прими одговарајућу количину опијума. Такви трговци односно занатлије су у много случајева и сами произвођачи опијума. Исто тако они престављају скупљаче – стварно посреднике између произвођача и извозника. Зато су они у неку руку у стању да произвођачу стешњеном пуждом, одреде цену која може бити прилично мања од оне коју би он непосредном продајом "извознику (или његовом агенту) добио. Извозник (односно његов агент) нема ни времена ни рачуна да се бави скупљањем малих количина. Он тај посао оставља маловарошком трговцу односно ганатлији коме каткада даје и авансе за куповину од оних произвођача са села који им могу недуговати ништа.

Произвођачи које борба за опстанак не гони да сетву мака продају „на велено“ продају свој опијум сбично пошто га оберу. Моменат када ће га продати зависи од разних личних и општих побуда, Продаја се врши обичио непосредно преставнику извозника (агепту који путује или локалном трговцу који 34 рачун извозника скупља опијум).

aa :