Ekonomist

345

Ако је берба дала обилан принос, цене се, најчешће крећу ка беси (но то не мора увек да буде, пошто на цене утичу и прилике у производњи опијума на страни као што ће бити ниже објашњено.) Један део бербе се одмах прода. Тај се део обично састоји поред новог још и од старог опијума. Јер, берба једне године никада у њеном току 1. | пре наредне бербе не иде цела у промет ради продаје. Увек се један део задржи.

Пијаца је мирна на почетку пролећа. Трговина у ставу ишчекивања, да се оцрта јасно изглед на принос нове бербе. Ако су изгледи повољни остаци из прошле године (или прошлих година — јер се и то догађа) се продају. Ако су изгледи неповољни пијаца је сшегнута јер се очекује покрет цена у правпу „хосе“. = 5

=

У овој напред поменутој радњи посредник игра највећу улогу. Посредник је често и сам произвођач.

Али за разлику од произвођача који није посредник он обично располаже јачим средствима за куповину која су средства како кад, сопствена или добијена од правог извозника.

Посредник најчешће ради за свој—„комисион“. Његов се рад креће у границама које поставља за одређивање цена прави извозник, или ако са овим нема присне везе, т. ј. ако је посредник самосталан, онда под утицајем тих граница.

Посредник је „извозник“,у толико што купујући робу за рачун правог извозника или продајући своју робу правоме извознику, он опијум извози до — Солуна.

Посредник каткада дела самостално. У неку руку пркоси правом извознику, јер се устеже да робу одмах прода рачунајући на бољу цену доцније. Тога ради он је до скора. код Солунских банака (сада то чине и неке наше приватне банке) на подлози опијума добијао привремене позајмице, помоћу којих је плаћао своје обавезе (ако је их имао — а било је случајева да их је стварао примајући опијум од произвођача са обећањем да у року од 2, 3 и више месеци плати пун износ погођене суме) — и живео. Када је сматрао да је цена повољна он је давао банци налог да прода, односно утврђивао је погодбе за продају и банци саопштавао да робу преда купцу, при чему је сам лично или преко купца (ако је овај банчин клијент) враћао позајмицу. -