Ekonomist

339.

С јесени, пре Митрова дне земља се пооре и посеје маковим семеном. Семе за сетву се одваја од претходне бербе мака, али се такође набавља и са стране (из Смирне и Марсеља) ради промене, јер се верује да сталном употребом домаће семе губи снагу, Пре почетка зиме мак никне. Ако је зима блага он у том стању добро презими. Ако падне снег мак је спашен. Но ако изненада наиђу мразеви који доносе собом хладне планинске кошаве са севера мак страда. Дешава се да услед мраза пропадне целокупна сетва. 70 је највећи п најшежи ризик у првој периоди културе мика.

Вредно је напоменути да када овакви случајеви наступе произвођачи опијума покушавају сетву мака с пролећа. Само пролетњи мак никада, по општем уверењу, не даје онај опијум“ који се добија јесењом сетвом мака. Услед тога врло често маково поље се претвара у дуванско поље,

По општем мишљењу на радове скопчане са првом периодом културе мака ради производње опијума (орање, сејање, набавка семена) отпада /;— у, укупних произвођачких трошкова. Други период културе мака почиње првих дана пролећа. Чим нестане снега и чим мразеви, по уверењу произвођача, престану бити опасност, макова биљка под утицајем влаге и и сунца креће напред. Тада наступа низ радова који изискују многобројнију радну снагу и веће материјалне издатке. Ти су радови: плевење мака, окопавање (прашење) где када и делимично наводњавање, уклањање оболелих стабљика и делова за њих, и заламање врха (то се чини само у јужном делу опијумске зоне око Струмице, Кавадара, Неготина на Вар 1ару и то ради тога да биљка услед нагле топлоте не оде у висину и утроши енергију која служи за крајњи производ - макову чауру).

У томе међувремену јављају се такође елементарни ризици. Они су познати у овим облицима: |). или као нагла суша на почетку пролећа; 2). или као дуге кише, претерана влага која не дозвољава да се макова биљка развије/и која каткада утиче да биљка иструли; 3). или као болест макове биљке сушење (јавља се са дна стабла, напада прво лисг и пењући се врху захвата целу биљку до времена када она прецветава и замеће чауру); 4). или као нагла киша у тренутку кал је макова чаура засечена.