Ekonomist

· 340

- Мак цвета у току априла и првих недеља маја. Пре конца маја месеца цвет замеће чауру, која, ако је време погодно нагло зри. Тада наступа најважнији моменат произнодње: опсецање чауре. Произвођач, сам, ако је вешт, пли нарочити радник, вичан тпоме послу, обично по подне, пошто мине дневна топлоша, опсеца полукружно макову чауру.

Из засска у току вечери и ноћи лагано исцури густ смоласт сок млечне боје који при додиру са ваздухсм тамни, постаје мрки — сличан пекмезу од шљива или катрану. Сутра дан исти радник кратким ножићем скила смоласт сок који преставља сиров опијум. Замешен у облику малих хлебова и обавијен у маков лист опијум се односи са њиве, Он је тада готов. Све што остаје јесте да се просуши и изнесе на

продају. Сушење опијума врши се због тога што купци нарочито полажу на то да роба буде што лакша, т. ј. да из ње буде ис-

кључена влага, јер се уз квалитет — који се утврђује голим оком (дугом праксом у том погледу створени су првокласни стручњаци) — за основу цене узима тежина.

Пошто се извуче опијум чаура се оставља да се сасуши. Из ње се разбијањем добија маково семе.

=

Просечно један хектар треба да да 20—25 кгр. сировог опијума и 600—750 кгр. маковога семена. Наравно да се услел честе појаве елементарних ризика ова размера никада у потпуности не одржава. Принос је разнолик и дешава се да од две њиве удаљене једна од друге за свега неколико километара, једна да два пута више од друге.

Макова биљка, пошто се разбију чауре, служи за огрев.

Радна снага у култури мака ради производње опијума није тако многобројна ни разнолика као штоје тослучај сакултуром дувана. Произвођач је у стању да обави сам највећи део послова уз помоћ својих укућана. За орање, сетву и окопавање тражи се одрасла и снажна радна рука. За плевљење се употребљава млађа снага: деца. За опсецање чауре се тражи нарочито умешна и поуздана рука. То исто важи и за скидање опијумске смоле.