Filatelista

пи -

Међутим; синтетичка филателија претпо«ставља данас као своју подлогу универзалу систематску хронолошку филателију, из које би могла конструктивно црпсти свој „документарни материјал, да би га проучи-ла и синтетизирала у савременим документарним филателистичким дјелима. У том "правцу дакле нијесу за њу регионални хоризонти доста широки и корисни.

Инж, Жива М. Ђорђевић

И даље, оваква универзална сабирачка филателија захтијева са своје стране као пропедевтички предуслов универзално, и ако несистематско почетничко сабирање.

То су претпоставке модерне филателије преоријентисане у њеним хоризонтима и, како видимо, наша филателија има на тој страни својих слабости и недостатака.

(Наставиће се)

Једно поподне у Копру

„Никаквих решавања око Трста не може бити без нашег учешћа и пристанка... Ми Ћемо знати да бранимо интересе наше земље...“ И још друг Тито није завршио свој говор у Народној скупштини ФНРЈ 31 „марта ове године, а Истрани су се, сви као један човек, одазвали његовим пламеним, патриотским речима и сврстали се у јединствени борбени ред и високо и громко подигли свој глас против талијанског иредентизма и оживљавања фашизма...

У Копру, у Каподистрији— у граду који је глава Истре још из древних дана борбе нашег живља за слободу и независност на најзападнијем делу наше отаџбине, на свега десетак километара од англо-америчке зоне СТГ хиљаде и хиљаде људи и жена у најсвечанијем борбеном расположењу напустили су своје домове и изашли на улице овог нашег патриотског града да отворено и искрено кажу свима и свакоме шта мисле и шта хоће.

Заставе словеначке, хрватске, талијанске и наша државна, све са црвеном петокраком истакнуте још пре неколико дана на прозорима свих зграда Копра — у понедељак по подне, када су сви изашли на улице да демонстрирају давале су овом нашем борбеном граду нарочиту свечани изтлед. Исписане и излепљене пароле на словеначком, хрватском и талијанском још од пре неколико дана — данас су све оживеле

Свим улицама Копра из хиљаде грла Словенаца, Хрвата и Талијана сврстаних чврсто под заставама са црвеном петокраком орило се громко, полетно, патриотски снажно и јединствено:

„Југославија“, „Југославија“! „Тито Партија“. 5

„Рег Тпезје зопо садин 10.000 сотђанНеп# dell arm. Jugoslava.”

„Tukaj je Jugoslavijo”.

„Vogliamo la Jugoslavia”

„Трст Југославији“

„Morte al fascimo”

„ттћивљење дамо Трста не дамо"

·.. и тако јединствено и патриотски читав Копар и његова околина кроз један снажан поклик изражавали су своју пуну оданост социјалистичкој Југославији, Титу и Партији и громко подизали глас против свих иредентистичких аспирација де Гасперијеве владе.

Када је борбено патриостко расположење достигло свој врхунац и око застава се јединствено збили сви грађани Копра, кроз све његове улице са музиком и заставама на челу, певајући борбене партизанске песме и даље демонстрирајући — кренуле су чврсто збијене колоне Словенаца, Хрвата и Талијана пред зграду Војне управе ЈНА... и поново се из хиљаде грла заорило „Тито — Партија — Југославија", „Доле де Гаспери и Видали“. 7

Ускоро је и Трг Маршала Тита, у центру града, био сав испуњен... и последња колона демонстраната улила се на овом Тргу у јединствену масу чврсто решену да до последње капи крви брани своју земљу.

Одједном снажан глас на словеначком одјекнуо је кроз гласноговорнике: „Смрт фашизму“ — „Смрт фашизму“ проломило се из десет хиљада грла преко стародревног Трга Копра... Митинг је почео и ређали су се једно за другим темпераментни говорници Словенци, Хрвати и Талијани. Читев Трг је дисао широко и заносно патриотски, братски и социјалистички, титовски. У једној чврсто збијеној маси, сједињени, стајали су неколико часова на овом Тргу Словенци, Хрвати и Талијани. Преплетале су се заставе са црвеном петокраком: зелено-бело-црвене са плаво-бело-црвеним и са бело-плаво-црвеним. Многобројне пароле оданости социјалистичкој Југославији, а и протеста против иредентистичих тенденција уједињених повампирених талијанских фашиста и коминформоваца украшавале су трг и сједињавале масу у једно. Плаво-бела велика пароna „Evviva fratelanza italo — slava!” ynan-– љиво се издвајала у маси. А црвено исписана парола на једној згради на овоме Тргу „Evviva il Ттопфе роројаге!' била је у пу-

93