Filatelista

МЕ

ij - ~ | = == [|

Ocenjivački sud bira između svojih članova pretsednika čiji glas kod glasanja pri jednakoj podeli glasova odlučuje.

O većanjima ocenjevičkog suda sasfavlja se zapisnik. Većanja su fajna, a odluke suda su konačne i bez priziva. у

Član 10 — Ocenjivački sud je ovlašćen, da može izloške iz jedne grupe ili podgrupe prenefi u drugu grupu ili podgrupu. Izložene predmele za koje ocenjivački sud bude naзао да su falsifikati, mora ih wu izveštaju, a a ako nađe za pofrebno i na samom izlošku, kao fakve i označi. izložbeni odbor mora svakome -članu ocenjivačkog suda slavili na raspoloženje po jedan primerak Pravilnika o održavanju filafelističkih izlož5i u FMRJ, po jedan primerak Pravilnika (ovog) ı po jedan primerak izložbenog. kataloga ili popisa maraka kao i stalnu ulaznicu za izložbu.

Ocenjivanje izložaka

Član 11 — Ocenjivanje izložaka u grupama II do XI vrši se po sledećim načelima:

Svaki se Izložak ima ocenifi zasebno bez obzira na broj ostalih izložaka u Istoj grupi, odnosno podgqrupi.

izlošci se ocenjuju po ovih šest načela:

a) opšfli uhlisak, oprema,

raspored — татепјаја

i opisivanje 0 2 4 6 Бодома b) kvalitet i izgled

тајетја!а 4 6 810 Бодома c) relkost i vrednost |

тајетјаја 6. 81012 Бодома а) зјереп роћрипозћ

prema obimu pod-

ručja, koji izložak

obuhvata 4 6 810 bodova e) samosfalnost rada

i uloženi frud 8 10 12 14 Бодома {) istraživački rad 2 4 6 8 bodova

Svega: 24 36 48 60 bodova

Bodovi okomilih kolona znače ocenu prema raznim fačkama i fo s leva na desno: zadovoljavajuće, dobro, vrlo dobro i odlično.

Posligne li neki izložak na izložbi 22—26 bodova, nagrađuje se nagradom pod 5, za 28—32 boda, nagrađuje se nagradom pod 4, za 34—40 bodova, dobija nagradu pod 3, za 42—48 bodova, dobija nagradu pod 2, a za 50—60 bodova, dobija nagradu pod 1 predviđenih u čl. 12 ovog Pravilnika.

Nagrade

Član 12 — Za izloške koji sudeluju u fakmičenju određene su sledeće nagrade:

1) zlalna plaketa,

2) pozlaćena plaketa,

3) srebrna plaketa,

4) bronzana plaketa, ww

5) pohvalnica.

ИЕ

МЕ ı a 0 TS. RR IIC ПРИ БднаВЕ ПИРА WINE Eee f__W => = = и

„Osim redovnih nagrada iz prefhodnog stava, mogu filafelisfičke organizacije, a i pojedinci sfavljafi na raspoloženje ocenjivačkom sudu vanredne nagrade u obliku umehlničkih predmešfa ili korisnih sivari. Uz predaju vanredne nagrade može darodavac staviti i izvesne uslove za njeno dodeljivanje. Ukoliko дагодамас ne bi stavio nikakav uslov, осеnjivački sud odlučiće sam po kom kriferijumu će dodelifi vanredne nagrade. Dodeljivanje nekom izlošku redovne nagrade ne sprečava: dobijanje i vanredne nagrade. 5

Član 13 — U međusobnom fakmičenju sudeluju po pravilu svi izlošci jedne grupe, = ako se neka grupa deli na podgrupe, onda u međusobnom ?akmičenju sudeluju izlošci odnosne podgrupe.

Ocenjivački sud može izlošcima neke grupe, odnosno podgrupe ne dodelili jednu vrslu nagrade, a može izloške neke grupe, odnosno podgrupe uopšie nenagraditi.

Clan 14 — Uz svaku dodeljenu plakeju i vanrednu nagradu, ocenjivački sud izdaće c tome diplomu.

Način izlaganja

Član 15 — Izlošci se izlažu na posebnim lislovima ili kartfonima, a u vifrinama koje izlagačima stavlja na raspoloženje izložbeni od bor.

Unufrašnja veličina vifrina iznosi: 130 cm. širine i 70 cm. visine.

Jeclan izložak može zauzeli najviše 10 vifrina, a osfafak izloška ima se predali u albunuma ii klaserima izložberom odboru, koji će ga slavifi na raspoloženje ocenjivačkom sudu prilikom nagrađivanja.

Svaki izlagač mora zauzefi najmanje jednu vifrinu. Od ovog pravila izuzimaju se izlošci u grupi literature i filafelističkog pribora, koji će bifi izloženi u zasebnim dubokim vifrinama. Izložbeni odbor ima 'pravo smanjili broj vifrina za svaki izložak, uzimajući u obzir ukupan broj raspoloživih vifrina ı broj vifrina na koji su se prijavili izlagači.

Obezbeđenje izložaka

Član 16 — Izložbeni odbor slaraće se za šlo bolje čuvanje izložbenih predmekfa, јако da će izloške smestiti u vifrine pod slaklom, koje će bili zafvorene i zaključane, a izložbene prostorije biće čuvane danju i noću.

Izložbeni odbor će sve izloške kao ı celu izložbu osigurali kod DOZ-a proliv požara, krađe i provale.

Način slanja i vraćanja izložaka

Član 17 — Slanje izložaka će se vršili preko republičkih saveza filatelista, a izlošci imaju da stignu đ vremenu od 8 do 12 septembra 1952 godine, na adresu: Savez filatelista Jugoslavije, za izložbeni odbor, Beograd, Po-

Ocenjivački sud dodeliće od svake vrsle šlanski pregradak 207 ili Bulevar Revolucije: nagrade onoliki broj, koliko nađe za pofrebno. __ Би. 1/1.

100