Filatelista

r ~ „__ " зује једна изложба у Бачкој Тополи; да се _депозити старијих чланова повисе са 200 динара и да се то повишење уплати у току фебруара ове године; да чланови редовно откупљују стручни лист „Филателисту“. Ови су закључци једногласно примљени.

26. ||. 1952. Подружница СФС у Бачкој Тополи приредила је своју забаву. До ове приредбе дошло је из два разлога: с једне стране, нова управа Подружнице хтела је што ширем кругу да прикаже значај филателије, а с друге стране да прикупи не-

што материјалних средстава за остварива-

ње задатака филателије у месту.

Пажњу посетилаца привукао је већи број изложених специјалних коверата са домаћим и страним маркама, жигосаних специјалним пригодним жиговима, као и „максимум карте од првог дана“ и неколико серија марака домаћих и страних. Овај материјал је био укусно сређен и изложен у стакленим оквирима. На забави је била приређена и томбола са већим бројем згодитака од веће вредности. Било је 82 укусно изложена згодитка. Међу згодицима било је више серија домаћих марака са укусном опремом, а биле су од оних вредноснијих, тако да је и ово послужило за пропаганду наше филателије. Интересовање публике изазвале су и лепе карикатуре и увеличане марке. После: ове прирдебе стекли смо уверење да је интерес за филателију порастао код већег броја лица. m

На забави је добром расположењу много допринела: овдашња војна музика. Посетиоци су се пријатно осећали и забављали до јутра. Материјални ефекат је био задовољавајући, а добра организација приредбе и добар програм свуда су истицани за пример:

ВАЉЕВО

Подружница у Ваљеву, у присуству својих многобројних чланова и омладинаца; одржала је у синдикату 28 јануара 1952 своју || редовну годишњу скупштину. После извештаја секретара, благајника, Надзорног одбора и Суда части настала је жива дискусија. У току исте била су додирнута сва питања у вези са радом подружнице у протеклој години. Констатовано је да је | филателистичка изложба у Ваљеву, одржана 7—15 јула 1951 потпуно успела и да претставља лепу културну манифестацију овога града, који је у својој историској прошлости одиграо веома значајну улогу у стварању наше државе. У изложби су учествовали не само старији чланови, већ, у великом броју, и омладинци, од којих су неки добили и похвалу и награду. Наши омладинци су показали да је била оправдана нада у њихову стваралачку снагу и правилан рад у области фи-

' лателије. Изложбеном одбору одано је пу-

108

УН ~ = Је у

= ~. => ~ Pr =

но признање за његов несебичан и само-

пожртвован рад у великом и тешком послу

око организације целе изложбе. Такође је |

изражена захвалност и Управном одбору СФС и београдским филателистима, који су помогли да ова изложба буде заиста репрезентативна и да постигне тако велики успех. Додирнуто је и питање награде кла-= сером и маркама, којима је годишња скупштина СФС у Београду одликовала ову подружницу за њен рад у претходној години — као најбољу подружницу СФС. Израже= на је жеља да будућа управа и даље ради на истој линији, да би оправдала ово високо признање.

Затим се дискутовало о раду са омладинском секцијом, који је у прошлој години показао добар и високо квалитативан резултат. Подвучена је жеља да се поучна предавања из разних области филателије наставе и у овој години. Било је после тога речи: о размени марака, о начину набављања марака и филат. прибора, о снабдевању чланова новим маркама, о начину распореда марака оних чланова, који не подижу на време своја следовања, о добијању марака ВУЈА-СТТ, о друштвеној томболи, претплати на „Филателисту“, о потреби добијања свог локала и намештаја итд. После тога донесени су закључци о раду будуће управе.

После исцрпне и плодне дискусије дата је разрешница, уз пуно захвалности, старој управи и изабрана нова: Управни одбор: претседник Димитрије Драшковић, подпретседник Бранко Јовановић, секретар Јосип Боурек, заменик секретара Манојло Крга, благајник Никола Храњец, прочелник омладинске секције Инж. Бендеља, књижничар Душан Милекић, шеф размене Јосиф Јежек, чланови управе: Милорад Марковић, Лаза Одановић и Слободан Јевтић; — Надзорни одбор: Богдан Бакић, Борка

Тодоровић и Божа Марјановић; — Суд части: Живорад Димитријевић, Др. Милорад Костић и Драган Лазић. — Делегати за го-

дишњу скупштину Савеза: Дим. Драшковић, Никола Храњец, инж. Б. Бендеља, Јосип Боурек, Милорад Марковић и Јосиф Јежек.

Скупштина је одржана са ретким спонтаним одушевљењем и беспрекорном дисциплином, што показује колико лежи на срцу члановима и омладинцима даљи рад и напредак ове филателистичке организације. А. Т.

ИЗ ПОДРУЖНИЦЕ „ЛОВРЕНЦ КОШИР“

Скреће се пажња да се друштвени састанци редовних чланова и омладинаца Подружнице „Ловренц Кошир“ одржавају сваке суботе од 17 до 20 часова у просторији МИП основне организације Народног фронта, у улици Жарка Зрењанина бр. 57 (на Црвеном крстуј.

n

| | | |