Filatelista

~

ii Милан Бероња |

= у или Г-

Филателистичка размена с иностранством

Од јуна 1951. када је Савез започео.

прикупљати пошиљке својих чланова за предају Југофилателији, па до краја фебруара о. г. имали смо у промету:

5466 писама са маркама, која су послата у 124 разне земље. У размени су учествовали 273 члана нашег Савеза.

У размени су учествовали из Београда 162 члана, из Војводине 95 а из Србије само 16. Међу овима нема много млађих чланова, док омладинаца готово и нема што би могло бити посљедица незнање страних језика и слабе помоћи старијих филателиста. Док се не изради кодекс, било би потребно да управе наших подружница помогну развој размене марака с иностранством организовањем предавања, давањем упутстава и ангажовањем старијих чланова да помажу млађима, или да се при Савезу организује центар за превођење, Ово би било од велике користи, нарочило за чланове из унутрашњости.

Многе чланове Ћи интересовати и количина писама која је послата у поједине земље. Најживља размена је са САД, у које су за овај период од 9 месеци послата 873 писма. Земље у које је послато више од 50 писама су ове:

Аустрија = Ени

Аргентина. ~ = ~ = == ka 70

Аустралија -.. . .'. с. . 68 Белгија Ини пи - и ак: и 239 У РЛЕВА ИК ние и ен и 102 Данска 1 aa И аи а а OM 93 Енглеска. +» - ~" = 5 <= 7165 Француска . . 323 Финска њи | 55 1 ата и 1122 Холандија = | а“ 0 =. 127 Италија не 5 329 Израел БУРЕ ет 108 Канада 1 ОДИ Теа Рта 83 Малајан ново стани ват 60 Мађарска . . 259 Немачкај неон али 404 Португал И а саршти eo ae. O al 95 Швајцарска . . . . .-. 402 Шведска 153 Трст У ПИ 109. Турска -- - 2 69

Најстабилнија размена је са Аустријом, Немачком, Италијом и САД, док се примећује опадање интересовања за Белгију, Француску и Швајцарску. Источноевропске земље, иако славенске и некад са врло живим филателистичким саобраћајем, данас су на последњем месту, што је разумљиво. Чува се тек понека стара веза с пријатељима, или се чланови труде да преко других земаља посредним путем набављају нова издања.

ВЕСТИ ИЗ С. dO. с.

БАЧКА ТОПОЛА

Подружница СФС у Бачкој Тополи одржала је редовну годишњу скупштину 3 фебруара 1952. Присутно је било 29 чланова. Скупштину је отворио подпретседник Ђорђе Немет поздравом присутних чланова и затим предложио дневни ред, који је био примљен. По избору радног претседништва прешло се на подношење извештаја Управног одбора, благајника, Надзорног одбора и Суда части, а затим на дискусију по тим извештајима, после које је дата разрешница управи.

У нову праву изабрани су: у управни одбор: за претседника Ђорђе Немет, за подпредседника Јожеф Брашњо ст., за се-

кретара Милош Свирчевић, за благајника Иштван Ковач, за чланове; Јожеф Брашњо мл, Иштван Шерфезе, Феликс Фонтањи, Гроздана Вукелић и Ђорђе Медаковић; у Надзорни одбор: Др. Ференц Хегедиш, Антал Рекецки и Бела Бухвалд; -— у Суд части: Деже Шипош, Јанош Фернбах, Марија Лезингер и Ференц Краковски; — за делегате: Ђорђе Немет и Др. Фрања Хегедиш. Закључци скупштине за даљи рад Подружнице: да Управни одбор у року од месец дана изврши реорганизацију рада подружнице; да друг Бухвалд ради на организовању трудбеника за друштвене чланове; да се повећа број чланова, нарочито омладинаца; да се организује чланство из околних места; да се повећа број чланова за размену; да се у току године органи-

i 107 i

Ty: BE И МУ ери ен

ya

> у.

а Ер сз