Filatelista

а о

ИЛАТЕЛИСТА

[име] Гедина четврта април 1952

ОРГАН САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ = БЕОГРАД

Мраз љашаћ свој раф Саћев филашелмеша јрдосљлабије ње ciao {aguiwu, Ga даљем попрлатисању, фазбикањи ш фаљању међународне солифаносим и на умршћену шири у сбенај

(Чл. 6 Програма рада СФЈ и чл. 16 Правила СФ).

Ових дана Савез филателиста Југославије упутио је свим републикама филателистичким савезима, подружницама, повереништвима и филателистима- преко писма, чији уводни део доносимо, апел да у априлу ове год. организују акцију за популарисање, међу чланством: и осталим гра-

Ђанима, циљева, задатака и рада Националног комитета Југославије за одбрану мира и Привременог националног комитета за иницијативу и везе, као и за објашњавање реалних могућности на окупљању свих демократских снага у борби за мир и улози наше земље и наших народа у тој борби.

СВИМ РЕПУБЛИЧКИМ ФИЛАТЕЛИСТИЧКИМ САВЕЗИМА, ПОДРУЖНИЦАМА, ПОВЕРЕНИШТВИМА И ФИЛАТЕЛИСТИМА

Стојећи на становишту да се у данашњој међународној ситуацији, у условима хладног рата, морају исцрпети сва срества да би се допринело одржању и учвршћењу мира у свету, Национални комитет Југославије за одбрану мира дао је прошле године иницијативу за сазивање једног скупа за мир и међународну сарадњу. |

На скупу који је одржан у Загребу од 23—27 октобра 1951 године постигнута је пуна сагласност у основним принципима на којима треба да се заснивају односи меBy народима и државама и који у исто врегле претстављају предуслов за очување мира у свету.

Један од врло значајних резултата овога Скупа јесте и одлука да се формира Привремени међународни комитет за иницијативу и везе, коме је стављено у задатак да ради на окупљању организација и личности у свету на основу загребачке резолуције о начелима борбе за мир.

Акције које овај међународни форум предвиђа у свом даљем раду могле би у данашњој међународној ситуацији значити прилог ствари мира и безбедности.

Ради остварења циљева за које се бори од свог оснивања и ради извршења обаве-

за које проистичу из његовог чланства у Међународном форуму за мир — Национални комитет Југославије за одбрану мира настојаће да што више прошири свој рад међу свим народним слојевима у Југославији. У вези овога Национални комитет Југославије за одбрану мира обратио се ових дана свим друштвеним организацијама у земљи — па и Савезу филателиста Југославије, са апелом да у редовима свога чланства и међу осталим грађанима развију политичку акцију ради популаризације циљева и рада Привременог међународног комитета за иницијативу и везе, који је изабран прошле године на Загребачком скупу за мир и међународну сарадњу. Пошто су финансиске могућности Националног комитета Југославије за одбрану мира ограничене и недовољне да би се у потпуности и благовремено испуниле све обавезе, то се Национални комитет Југославије за одбрану мира истовремено обратио свим друштвеним организацијама и са предлогом да у току саме политичке акције организују и прикупљање новчаних средстава, која ће после Национални комитет Југославије за одбрану мира користити за своју делатност у земљи и за покриће финансиских обавеза које проистичу из његовог чланства у Међународном форуму за мир.

81