Filatelista

ROPAP SEE наше прошлости и садашње стварности. Наша послијератна издања обрађују нашу културну прошлост; путем наших марака преноси се истина о борби за ослобођење и о залагању младог покољења Југославије за стварање бољег и срећнијег живота наших народа — социјализма. Најновија издања наших марака обрађују тему сецијалистичке изградње наше земље и извршења првог петогодишњег плана. Изнесено претставља само један део могућности, које дају наше марке за обраду кроз збирке мотива. Ове би биле само оне теме, које се могу обрадити искључиво нашим маркама. Не значи да се у нашим маркама не могу наћи још какви мотиви, и да већ сада такви и не постоје.

Овом приликом ја бих обрадио свега два мотива од неколико горе поменутих. Наиме, ради се о мотивима: „Оружана борба против окупатора и домаћих издајника и Народна револуција народа Југославије“ и „Народна омладина Југославије у борби за изградњу социјализма“. Један и други мотив претстављају опширвну тему, за чије састављање међу нашим издањима има прилично материјала (нарочито за први). Основу за један и други мотив претстављају марке, каје су издате'послије Другог свјетског рата код нас.

За мотив „Оружана борба против окупатора и домаћих издајника и Народна револуција народа Југославије“ може се користити низ серија и појединачних примерака из наших издања. По мом мишљењу почетак овог мотива претстављала би наша

привремена издања „Сплит“, „Загреб“, „Мостар“, „Цетиње“, „Љубљана“, „Марибор“ и „Мурска Собота“. Ово ради тога,

што се кроз та издања на један начин манифестовало ослобођење наше земље, а тим самим и ударна снага наше Армије. Даље, у ову збирку ишла би издања „партизанских мотива“ без и са претиском ФНРЈ, пригодна марка поводом годишњице ослобођења Београда, „Дан Победе", припојење Истре Југославији, петогодишњица одлука АВНОЈ-а у Јајцу, петогодишњица Македоније франко и авионска, Прохор Пчињски, десетогодишњица Устанка и ЈНА, те марке издате у част 27 марта и 27 априла. Ова тема би се могла проширити с маркама издања изашлих пригодом сазивања Уставотворне скупштине, затим пулским, ријечким и тршћанским издањем. Ради прегледности и што сликовитијег приказа овог мотива потребно је поћи сређењу материјала хронолошким редом и органском везом, тако да сав материјал преставља једну цјелину. Да би се постава марака употпунила, односно да би се оживело оно што ова мотивска збирка хоће и требеа да претстави, треба је и текстовима употпунити. С обзиром да је са догађаји-

ма ROJE обрађу, ова мотивска збирка, уско

повезано име, дјеловање и борба "наше

партије и друга Тита, међу марке које долазе у обзир за ову збирку, могу се комбиновати марке издане пригодом одржавања УМ. конгреса КПЈ и марке са ликом друга Тита. Овако сређена мотивска збирка претставља једну цјелину вриједну по садржају и мотиву.

Други мотив, који желим да GBBA HR је „Народна омладина Југославије у борби за изградњу социјализма“. И ако су за овај мотив до сада код нас издате свега три серије марака, то не значи да се ради тога неможе саставити и те како лијеп и филателистички вриједан примјерак мотивске збирке. За ову збирку поред серије омладинских пруга Брчко—Бановићи и ШамацСарајево, те серије Аутопут „Братство-Јединство“ могу се користити и остале могућности, које нам пружају градње ових објеката. При њиховој изградњи, као и на изградњи пруге Бањалука— Добој постојале су т. зв. радилишне и друге поште, које су користили градитељи ових објеката. Те поште су имале своје специјалне жигове, намењене за коришћење за вријеме док су радили ти објекти. Попуна збирке са овим специјалним жиговима у комплету у многоме би употпунило овај мотив. Свакако да еелики допринос наше омладине не би бхо довољно истакнут и приказан само кроз марке и специјалне жигове; зато би се ово могло допунити комбинацијом текстуелних додатака статистичких и других података, којима би био истакнут, на пример, број наше и иностране омладине, која је учествовала на радовима, величина објеката изражена најречитијим цифрама и приказима, а не би било сувише, када би се донео цртеж трасе дотичних објеката. На овај начин би се употпунила ова збирка и претстављала би интересантан и лијеп примјерак мотивске збирке.

Ја сам овом приликом обрадио свега двије теме од мноштва, које би се могле саставити од наших марака без већих финансиских издатака; са уложеним трудом, вољом и умјешношћу може да се створи лијепа цјелина, Цјелина и прилично лако долажење до ње у мотивским збиркама је она предност, коју оне имају над осталим правцима и збиркама, које су заступљене у филателији.

=== = = везу тен глевеуитнвиаве миљеник

Podružnicama i pretplafnicima!

Mole se svi koji nisu platili dužnu pretplatu da nam odmah pošalju na naš fek. rač. 104-903317

125