Filatelista

Ферари и његова збирка _

Неколико месеци по свршетку Првог светског рата, када се, после пуне четири

године ратовања, био поново успоставио.

мир у свету, објавили су париски листови, у својим дневним и вечерњим издањима,

ову необичну | и интересантну нотицу: „Нај-_

потпунија збирка марака на свету откривена је у Паризу. За сада је непознат сопственик ове велике колекције. Свако ко полаже право својине или наследства на ову „збирку, има се одмах пријавити, итд. итд.“. Ова сензациона вест изазвала је огромно узбуђење и интересовање у филателистичким круговима на целом свету, јер се наслућивало на чију се колекцију ово односило. МИ ускоро је мистерија око ове збирке потпуно била расветљена. Сопственик збирке, барон Филип Ла Ренотијер Де Ферари, умро је у току рата, 1917, у једној болници у Швајцарској, а после његове смрти на његову колекцију, као наследство, није нико полагао право. Како је ферари био немачки поданик, који је дуго времена живео у Паризу, а више се није налазио међу живима, збирку су, према постојећим прописима, конфисковале француске власти. Филателистички стручњаци добили су одмах налог да изврше детаљан преглед огромне збирке. Приступило се послу. Преглед је трајао прилично дуго, а резултат је био преко сваког очекивања. Наиме, детаљном анализом утврђено је да колекција обухвата све марке издате од свих пошта у свету, почев од првог дана појаве поштанске марке т. ј. од 1840, па све до 1914 године, када је отпочео светски рат. По процени стручњака, колекција је вредела око 100 милиона франака! За овако велику и скупоцену генгралну збирку марака до тада још нико није био чуо. И француска влада дошла је на идеју: Фераријеве марке треба распродати на аукцији, а добивени износ уписати у добро Немачкој на име репарација. Замибвао је била спроведена у дело, аукција заказана преко светске штампе са потребном рекламом, тако да је, када је започела, Париз: видео све најпознатије филателисте света, који су се надметали свакодневно за Фераријеве дивне марке. Поједини примерци, као Маурициус, енглески црни пени, Британска Гујана од једног цента, итд. достигли су под вештим гаукционим чекићем фантастичне суме. Аукција је трајала равно пет година, а предвиђања стручњака су се обистинила. Аукцијом је достигнута сума од близу 100 милиона франака.

Јавност се заинтересовала за историјат постанка ове збирке, као и за личност са-

126 '

мога барона Ферарија, човека који је био у стању да прикупи све марке издате у одређеном раздобљу на свету. Ко је био „Taj човекг Како је успео да сакупи толике

" марке, када су само поједини примерци,

по схватању просечног француског грађанина, стајали читав мали иметак! И штампа је почела да објављује чланке о Ферарију његовом животу и његовој збирци.

Барон Ферари, по народности Немац,

читаву своју младост провео је у покретној столици, пошто су му ноге биле парализоване. Имао је свега 10 година, када се у њему изненада појавила љубав према маркама, да би се касније претворила у праву страст, коју је Ферари осећао за филателијом. Припадао је генералним скупљачима, то јест сакупљао је за своју збирку марке свих земаља, које су изишле почев од 1840 године, па све до најновијих издања и најразличитијих реткости. Финансиски је био добро обезбеђен, јер је већ врло рано наследио имање свога оца, а када му је касније умрла и мајка, постао је сопственик и многих милиона. Мако је болест утицала психички доста неповољно на овог младог човека, његов дух остао је ведар, и Ферари се оженио, а у старијим годинама излечио се и од своје парализе. Али на свету су за њега постојале само марке! Кад год је чуо да се негде продаје неки редак примерак, који није имао у својој огромној збирци, Ферари је ишао на пут и тако, у својој покретној столици, обишао у потрази за маркама целу земљину куглу.

Једна грчка стара марка одиграла је врло значајну улогу у животу овог великог филателисте.- То се догодило овако. У тренутку, баш кад је Ферари, задубљен у своје албуме марака, хтео да стави у албум ову скупоцену грчку марку, јавили су му да је његова жена тога тренутка издахнула. Вест о смрти жене јако је узбудила Ферарија, тако да је једним грчевитим покретом руке нехотично уништио ретку марку, коју је држао међу прстима. Дубоки бол и тешка жалост, која је после ових догађаја притисла барона Ферарија, састојала се из туге за преминулом супругом и помисли да је скупоцену стару марку тако лудо уништио у тренутку узбуђења. Никад то није могао да заборави. Тада је избио Први светски рат, и Ферари је морао да бежи из Париза, да га не би интернирали као немачког поданика. Провео је три године у неутралној Швајцарској, али ове године претстављале су за њега муке, јер је био без своје збирке марака, која је