Filatelista

доста опширан увод и = потребна за боље разумевање каталога, а сама каталогизација почиње са Аденом, енглеском крунском колонијом, а завршава са маркама отока Кипра.

Иначе и у каталогу за прекоморске земље, ради уштеде у простору и папиру, извршена су многа скраћивања текстова, нарочито оних са ближим подацима о начину штампе, назначењима повода за издавања и др. Верујемо да ће многи пријатељи Михеловог каталога зажалити што је нова редакција ово учинила, пошто прегледност и добре и сигурне информације о појединим издањима нису требале да буду жртвоване простору, па макар каталог ради тога био и нешто обимнији.

И летимичан поглед на садржину ових двају свезака показује да је уредништво уложило много труда и воље да каталог бу-

а, _ коморских земаља. "Што се тиче однс

на и вредности Михел марке, и овде је спроведен истоветан систем као и код европских марака, наиме, рабат од 75%/о за старије и 605 за новија издања, а корекције, у колико их буде било, биће објављене преко месечних додатака. Пошто верујемо да ће то интересовати наше читаоце, чим нам буде могуће, донећемо упоредан преглед цена маркама неких земаља и то по каталозима Михел, Ивер, Гибон и Скот.

Кад само помислимо какве несређене политичке и економске прилике још увек владају у свету; да још увек живимо у ери подвојености и „гвоздених завеса“, морамо признати да су редактори много урадили и успели да некад чувеном и много распрострањеном Михеловом каталогу поново обезбеде оно место, које му, по вредности, доиста и припада.

ПРЕДАВАЊЕ О ДРУГУ ТИТУ

25 маја пре подне, на рођендан друга Тита, а поводом свенародне прославе шездесетогодишњице његовог рођења, Претседник Савеза филателиста Југославије друг Инж. Жива: М. Ђорђевић одржао је у Комуналној банци предавање о животу и раду Маршала Тита пред пуном салом београдских филателиста, које је на крају било топло поздрављено од присутних.

ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ПРИРЕДБА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ ЗА МИР

У оквиру широке политичке акције ради популаризације досадањих резултата и активности Националног комитета Југославије за одбрану мира, а и ради прикупљања финансиских средстава, која треба да олакшају његов рад — Савез филателиста Србије, према директивама Савеза филателиста Југославије, организовао је, и 14 јуна о. г. увече одржао врло успелу и ретко при јатну филателистичку приредбу у сали Министарства финансија ФНРЈ у улици Народног Фронта.

Госте је поздравио и уводну реч о циљу одржавања ове приредбе одржао је друг Милован—Луле Матић, члан управе СФС.

Све београдске подружнице и београдски филателисти (осим подружнице „Л. Кошир“) свесрдно су се одазвале око организовања ове успеле приредбе, а поред овога дале и знатну бесплатну помоћ у маркама (које су коришћене за лутрију) и откупиле срећке за лутрију. Посебно истичемо и по-

'

хваљујемо подружницу Земун и њене чланове, који су за ову приредбу, односно за лутрију дали бесплатно једну карту за авионски пут Београд— Дубровник, Ова је карта била главни згодитак на лутрији.

По задужењу СФС-а ову приредбу су организовали чланови управе СФС, другови Тихомир Деља, ЈЉубивоје Илић, Марко Аврамовић и Драгослав Раденковић.

За овако успело извршење постављених задатака Управни одбор СФС похвалио је именоване.

Чист приход предат је Савезу филателиста Југославије с тим да га са осталим прилозима упути Националном комитету Југославије за одбрану мира.

ПРОДУЖЕЊЕ РОКА ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПРЕТПЛАТЕ ЗА РАЗНА ИЗДАЊА

(С обзиром на то да неке подружнице и повереништва нису успеле да до одређеног рока прикупе новац од чланова и изврше уплату Савезу скрећемо пажњу истима, да још могу да изврше уплату за:

1. 60-годишњица Маршала Тита, издање Београд до 10 августа,

2. 60-год. Маршала Тита, до краја августа,

3. Спортеку серију ВУЈА до краја августа, 4. Коверту са спортском серијом ВУЈА до краја августа,

издање Копар

203